Ewa_Gotuje

Królestwo sera

Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami.

Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować.

Jednogłośnie stwierdziliśmy, ze francuskie camemberty są bez porównania lepsze od tych, produkowanych w Polsce. Kremowe o idealnej konsystencji, sprężystym wnętrzu, kremowej barwie i wspaniałym zapachu. Camemberty z pieprzem to niewątpliwie coś dla miłośników pikantnych smaków. Taki ser idealnie pasuje np. do dań na ciepło. Camembert z dodatkiem posiekanych grzybów będzie to doskonałe uzupełnienie kanapek.

 

Sery naturalne smakują zupełnie inaczej niż te z polskich sklepów. Smak pozostaje na długo na podniebieniu, a aromat nie ma sobie równych. To wspaniały dodatek do świeżych pomidorów i ogórków. Smakują także doskonale jako zapiekanka, a w towarzystwie ciepłych dań uwalniają moc smaku i aromatu.

Kozie sery na bazie mleka pasteryzowanego, to propozycja dla koneserów. Żeby się w nich rozsmakować, trzeba je po prostu lubić. Po pierwszym kęsie mamy ochotę sięgnąć po taki sam ser, ale z polskiego gospodarstwa. Jednak z każdym kolejnym kawałkiem nabieramy smaku na więcej...

Statystyczny mieszkaniec Francji zjada rocznie około 24 kg sera. W Polsce zjadamy tylko 3 kg sera rocznie na osobę. Czy to się zmieni? Być może, jeśli wypróbujecie serowe produkty firmy Merci Chef, które serdecznie polecamy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13