Ewa_Gotuje

Krem chrzanowy i kremowy biały barszcz: wielkanocne zupy w nowej odsłonie

Większość na pytanie o wielkanocną zupę jednym tchem odpowie: żurek. A gdyby tak w tym roku spróbować innych smaków, jednocześnie nie odsuwając się zbyt daleko od tradycji? W końcu na świątecznym stole może się pojawić na przykład krem chrzanowy lub kremowy barszcz biały. Oczywiście z białą kiełbasą, której nie może zabraknąć w wielkanocnym menu! Przedstawiamy przepisy na świąteczne zupy, które łączą w sobie tradycję, prostotę wykonania i wyjątkowy smak.

A gdyby tak w tym roku spróbować innych smaków? / fot. Martyna Taras FILMSEE

Prezentacja partnera

Rozgrzewający krem chrzanowy

Do przygotowania tej zupy potrzebować będziemy 500 g kiełbasy białej Naturrino. Znajdziemy ją w sklepach Sokołów i Gzella, a także niektórych supermarketach. Przygotujmy również 200 g wędzonych żeberek. Oczywiście w zupie nie może zabraknąć warzyw, odłóżmy zatem dwie średnie cebule, trzy duże ziemniaki, trzy marchewki i jedną pietruszkę. Do zabielenia kremu użyjemy dwóch łyżek masła, jednej łyżki mąki oraz połowy szklanki śmietany 30 proc. No i w końcu temat główny tego dania, czyli chrzan – potrzebować będziemy pół szklanki startego korzenia. Przygotujmy również sól, pieprz, trzy ziarna ziela angielskiego i trzy liście laurowe, a także natkę pietruszki do udekorowania zupy.

Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, aż się zeszkli. Wrzucamy żeberka, kiełbasę, a także pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Zalewamy wszystko 1,5 l wody, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa zmiękną, pod koniec gotowania dodajemy chrzan. W osobnym naczyniu rozrabiamy mąkę ze śmietaną. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy mięso oraz przyprawy, rozcieńczamy śmietanę z mąką kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlewamy masę powoli, mieszając intensywnie. Następnie blendujemy całość na gładki krem. Kiełbasę kroimy w plastry i dodajemy do zupy. Krem podajemy udekorowany natką pietruszki.

Kremowy barszcz biały

Jak przyrządzić zupę? /fot. Martyna Taras FILMSEE

Warzywny bulion z aromatycznym smakiem białej kiełbasy tworzą wyjątkowe połączenie, które musi się znaleźć na wielkanocnym stole. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy 500 g białej kiełbasy, postawmy na produkt o naturalnym składzie. Taką kiełbasę ma w swojej ofercie Sokołów. Przygotujmy również świeże warzywa: jedną dużą cebulę, dwa ząbki czosnku, dwa średniej wielkości ziemniaki, korzeń pietruszki, połówkę selera i połówkę pora. Potrzebować będziemy także pół szklanki śmietany 30 proc., ćwierć szklanki kwaśnej śmietany i łyżkę mąki do zabielenia zupy. Oczywiście musimy także przygotować przyprawy: sól i pieprz oraz łyżkę majeranku, dwa liście laurowe i trzy ziarna ziela angielskiego. Dodatkowo do barszczu można ugotować 5-6 jajek na twardo.



Jak przyrządzić zupę? Na dnie garnka podsmażamy podkrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy obrane ząbki czosnku, kiełbasę i warzywa w całości oraz wszystkie przyprawy. Zalewamy 1,5 l wody i gotujemy pod przykryciem przez pół godziny. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Wyciągamy z bulionu włoszczyznę, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i mięso. Ziemniaki, marchewkę i kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do zupy. Mąkę i śmietanę mieszamy w miseczce, dodajemy parę łyżek gorącej zupy, a następnie powoli wlewamy do barszczu. Potrawę rozlewamy do miseczek i podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki.

Krem chrzanowy lub biały barszcz z kiełbasą stanowią doskonałą propozycję na uroczysty obiad w gronie rodziny i przyjaciół. Przygotujemy je z łatwością, a i tak z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Niech tegoroczna Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu.

Prezentacja partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13