Krakowski Puchar Latte Aart 2010

Targi w Karkowie oraz Akademia Espresso firmy PRIMULATOR zapraszają na najważniejszą kawową imprezę na południu Polski. Na zawody zapraszamy baristów, właścicieli kawiarni i wszystkich wielbicieli czarnego złota. Najlepsi bariści z całej Polski staną do walki o tytuł Krakowskiego Mistrza Latte Art.

Fot. 123RF/Picsel

Latte art to sztuka malowania mlekiem na kawie. Polega ona na tym, że barista odpowiednio wlewając mleko z dzbanka do filiżanki tworzy na powierzchni napoju różne artystyczne wzory. Jest to sztuka, którą opanowali tylko nieliczni. Najlepszych z najlepszych zobaczysz w Krakowie na Targach Horeca. Jak mówią bariści na powierzchni kawy można namalować wszystko jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia baristy.

W zawodach weźmie udział ośmiu zawodników. Zostaną oni rozlosowani w pary i stoczą między sobą bitwy kawowe, które odbędą się w systemie pucharowym:

4 pary - ćwierćfinał
2 pary - półfinał
1 para - walka o trzecie miejsce
1 para - finał.

Zawodnicy będą losowali karty z wypisanymi na nich wzorami, które będą musieli wykonać. Każdy zawodnik losuje jedną kartę i obaj wykonują zadany wzór. Pięcioosobowa komisja sędziowska ocenia lepsze wykonanie wzoru.

Wzory, które bariści będą musieli wykonać na kawie to m.in. serce, rosetta, twarz, smok, tulipan, i wiele innych.

Zapraszamy do oglądania i podziwiania kawowych dzieł sztuki!!!

Zawody KARKOWSKI PUCHAR LATTE ART.
Miejsce: TARGI HORECA w Krakowie
Data: 18 - 19. 11. 2010 r. Rozpoczęcie imprezy 18.11. godz. 14:00


Sprzęt:
Ekspres Faema Emblema
Młynek Mazzer
Kawa
Mleko dla baristów 3,2%

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
41
Zupy Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut.

Odsłon: 63

15 min
1
Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 132

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

3
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0