Sezon na truskawki

Koper włoski - co z niego zrobić?

Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować.

Fot. 123RF/Picsel

Koper włoski, nazywany także fenkułem jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który rośnie w naszych ogródkach, jednak ich smak zdecydowanie się różni. Fenkuł ma nieco delikatniejszy, anyżkowy aromat, przypominający popularne cukierki.

Jak na nasze zdrowie wpływa koper włoski?

W fenkułach znajdziemy wiele witamin oraz składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim, jest to doskonałe źródło witaminy C - już jedna, średniej wielkości bulwa, w całości pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Ponadto, koper włoski zawiera w sobie całkiem sporo przeciwutleniaczy, które nie dość że spowalniają procesy starzenia się komórek, to jeszcze zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Jeśli dodamy, iż w fenkułach znajdziemy także potas, witaminy z grupy B, kwas foliowy i wapń, chyba rozwiejemy wszelkie wątpliwości co do tego, czy powinniśmy spożywać to warzywo.

Jednak w jaki sposób tak bogaty skład, przekłada się na nasze zdrowie? Za sprawą witaminy C, wzmacnia on naszą odporność i pozwala ustrzec się przed przeziębieniem i infekcjami. Ponadto, dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym, ma on także właściwości napotne i przeciwkaszlowe. Nic więc dziwnego, że jest częstym składnikiem  leków i syropów.

Koper włoski będzie również pomocny w przypadku problemów żołądkowych. Dzięki błonnikowi, przyśpieszymy i usprawnimy nasz metabolizm. Napary i herbatki z fenkuła sprawdzą się w przypadku wzdęć, nudności oraz różnego rodzaju bólów brzucha. Poleca się je także jako skuteczny środek na niemowlęce kolki. Warto wiedzieć, że fenkuł bardzo pozytywnie wpływa na nasze nerki - m.in. zapobiega powstawaniu kameni nerkowych.

Za włączenie kopru włoskiego do diety z pewnością podziękuje nam również nasze serce, gdyż substancje odżywcze zawarte w fenkułach obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru. Ponadto, wzmacniają naczynia krwionośne oraz zapobiegają odkładaniu się w nich tłuszczu. Aby zabezpieczyć się przed tego typu problemami, najlepiej jest spożywać go na surowo.

Koper włoski powinny docenić szczególnie kobiety przechodzące menopauzę. Warzywo to dostarczy im dawkę fitoestrogenów, czyli substancji, która działa podobnie do kobiecych hormonów. Dzięki nim, zdecydowanie łatwiej poradzimy sobie z huśtawkami nastrojów oraz innymi, typowymi dla tego okresu dolegliwościami.

Jak wykorzystać koper włoski?

Fenkuły możemy przygotowywać na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem w tej kwestii jest nasza wyobraźnia. Doskonale smakują podane na surowo, jednak warto je również ugotować, zgrillować lub podsmażyć. Będą doskonałym dodatkiem do sałatek lub zup. Jeśli poszukujecie pomysłów na wykorzystanie tego warzywa, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.

 

1. Sałatka z kopru włoskiego i kurczaka

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Muffinki jaglano-mięsne

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Koper włoski na ciepło

Fot. Tangerinka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Zupa z fenkułu

Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Fenkuł duszony w martini

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Reklama


 

6. Pieczony koper włoski

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Zapiekanka z koprem włoskim

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Sałatka z indykiem, fenkułem i pesto

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Zupa włoska z fenkułem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


10. Kiszony koper włoski

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
60 min
2
30 min
1
Ciasta Spód do tarty na słodko

Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...

Odsłon: 112

30 min
2
Desery Kruche sezamki do kawy

Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...

Odsłon: 134

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2
Ewa gotuje Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę p...

4