Konsumenci są oburzeni. „Ten produkt tylko udaje masło"

Na rynku pojawił się kolejny produkt znanego przedsiębiorstwa i od razu wywołał spore zamieszanie. Liczne grono konsumentów, kupujących nowe smarowidło roślinne, stwierdziło, że czuje się mocno oszukane. Dowiedz się, dlaczego artykuł spożywczy budzi różnorodne opinie.

Konsumenci czują się wprowadzeni w błąd. Z daleka produkt wygląda jak masło | Fot.123RF/Picsel // Fot. Smaker.pl

Spis treści:

„Margaryna" zamiast masła

Przodujący producent artykułów spożywczych wypuścił na rynek swój nowy roślinny produkt do smarowania, pieczenia i smażenia. Jego ambasadorką została Daria Ładocha - dziennikarka kulinarna, specjalizująca się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Przedsiębiorstwo podkreśliło, że jest to alternatywa dla produktów odzwierzęcych (maseł czy smalcu), cechująca się dobrym smakiem i mniejszym negatywnym wpływem na środowisko. Skierowało smarowidło przede wszystkim do wegan i wegetarian oraz tych, którzy chcą być bardziej ekologiczni. Sprzedawane jest w kostce 250 g, zawiera 79 proc. tłuszczu, a jej cena wynosi ok. 4,99 zł. 

Skąd więc kontrowersje i oburzenie Polaków? Problematyczny okazał się napis „Używaj jak masło", który widnieje na przodzie etykiety. Dwa pierwsze słowa, według klientów, nie są widoczne, więc w konsekwencji wielu z nich myśli, że nabywa masło. Internauci podnoszą, że jest to wprowadzanie w błąd konsumentów. Starsi, zabiegani lub zmęczeni nabywcy, nie dostrzegą drobnego druku.

Inni z kolei wskazują na kolory opakowania, w ich opinii łudząco przypominające barwy masła extra 82 proc. Kwestią sporną może być również rozmiar kostki - jeśli klient nieopatrznie pomyśli, że kupuje masło, a nie produkt roślinny, to w porównaniu z ofertą innych producentów, oferujących teraz standardowo 200 gramów, nowy artykuł wypadnie znacznie lepiej. Co więcej, w reklamie tłuszczu zastosowano liczbę 82, w sloganie: „82 proc. mniejszy wpływ na klimat w porównaniu do masła", co również podświadomie kojarzy się widzom z masłem extra.

UOKiK interesuje się produktem

Po fali krytyki, producent tłumaczył się tym, że na opakowaniu nie użył nawet słowa masło, ponieważ literę „a" zamienił na grafikę listka, podkreślającą dodatkowo roślinny charakter artykułu. Przedsiębiorstwo zaznaczyło także, że tłuszcz roślinny 79 proc. jest innowacyjny na rynku i nie można go uznać za margarynę czy masło. Ponadto dodał, że na opakowaniu znajdują się niezbędne informacje, jak skład oraz nazwa produktu. Wskazał także na wyraźne oznaczenie „Vegan" i zapisane wielkimi literami hasło: „Roślinne naturalne składniki".

Tłuszcz roślinny 79 proc. | Fot. Smaker.pl

Do sprawy produktu, który w opinii klientów tylko udaje masło, odniósł się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zapowiedział, że zwróci się do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o ocenę produktu. Sam będzie analizować sprawę. 

Wielu konsumentów zareagowało emocjonalnie na nowy artykuł znanego producenta. Na prawną opinię trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać.

Zobacz także:

Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 125

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 867

15 min
14
15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13