Ewa_Gotuje

Koktajl na ból głowy i migrenę. Nawadnia i oczyszcza organizm

Szybkie tempo życia, stres, zmęczenie lub zmienne warunki atmosferyczne - wszystko to potrafi wywołać nieprzyjemny i długotrwały ból głowy. Możesz jednak pomóc organizmowi, pijąc bogaty w witaminy i posiadający odpowiednie właściwości napój. Jak przygotować koktajl na migrenę?

Jak zrobić koktajl na migrenę? Potrzebujesz tylko 5 składników | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli choć raz w życiu przeżyłeś migrenę, pewnie nie chcesz do niej wracać. Przeszywający, intensywny ból głowy potrafi zdezorganizować dzień na tyle, żeby popsuć wszystkie twoje plany, a w związku z tym samopoczucie. W momencie, gdy poczujesz aurę (objawy zwiastujące przyjście migreny), sięgnij po koktajl z kapusty i innych warzyw, który zmniejszy szansę na nieprzyjemne dolegliwości. 

Sprawdź także: Takiego placka jeszcze nie jedliście. Stromboli na kilka sposobów

Jak przygotować koktajl na migrenę?

Wystarczy tylko 5 składników, żeby przygotować koktajl na migrenę:

Składniki

  • biała kapusta,
  • cytryna,
  • ogórek,
  • imbir,
  • seler naciowy.

Przygotuj wyciskarkę do owoców i warzyw. Na początku pokrój białą kapustę na mniejsze kawałki, następnie sparz cytrynę i obierz ze skórki. Przekrój umytego ogórka, korzeń imbiru i oczyszczone łodygi selera naciowego na mniejsze części. Po kolei umieszczaj w wyciskarce i czekaj, aż pojawi się sok. Przemieszaj i przelej do szklanki.

Jakie działanie ma koktajl z kapusty?

Dlaczego koktajl na migrenę zmniejszy ból i niekomfortowe dolegliwości? Przede wszystkim mają na to wpływ składniki użyte do stworzenia napoju:

  • ogórek - składa się w większości z wody, dlatego pozwala uzupełnić niedobory płynów (często wywołujące ból głowy). Reguluje ciśnienie krwi i detoksykuje organizm,

  • seler naciowy - wspiera zwalczanie stresu, który może być jedną z przyczyn migreny. Co więcej, warzywo działa przeciwzapalnie, odkwasza organizm i obniża ciśnienie. Istotne jest też to, że świetnie nawadnia i w ten sposób pomaga zapobiegać zmęczeniu, bólom i zawrotom głowy,

  • cytryna - to skarbnica witamin i składników mineralnych. Witamina C wzmacnia organizm, a przeciwutleniacze pomagają w jego oczyszczeniu z toksyn,

  • imbir - nazywany jest domowym antybiotykiem, ze względu na właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Co ważne, korzeń zwalcza gorączkę, ale także bóle głowy,

  • kapusta - działanie soku z kapusty jest w tym przypadku najkorzystniejsze. Nie tylko usuwa on toksyny z organizmu, stanowi naturalny probiotyk i wzmacnia odporność, ale też wykazuje właściwości przeciwbólowe. Złagodzi nie tylko dolegliwości migrenowe, ale też stany zapalne. Dodatkowo poprawi koncentrację.

Jakie działanie ma więc koktajl z kapusty? Przede wszystkim zmniejsza ból, działa przeciwzapalnie, nawadnia organizm i usuwa z niego szkodliwe toksyny.

Źródło: Smaker.pl, Instagram @anitajasiak_pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Syndrom ludzi, którzy pracują za dużo. Objawy „karoshi” to sygnał alarmowy »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Przepis Ewy Wachowicz na polędwiczki wieprzowe. Sekretem jest wyjątkowy sos »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13