Ewa_Gotuje

Kluski śląskie na sześć sposobów

Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków.

Najlepszym przykładem takich potraw są oczywiście kluski, które kuchnia polska interpretuje na wiele sposobów. Serwujemy je nadziewane, podsmażane, polewane sosami lub podawane w zupach. Trudno wybrać, które są najsmaczniejsze, jednak z pewnością jedną z najpopularniejszych odmian są kluski śląskie, bez których wiele osób nie wyobraża sobie tradycyjnego, niedzielnego obiadu. Ich przygotowanie to wielka sztuka,a doświadczone gospodynie nie stosują żadnych miar i przepisów, zdając się wyłącznie na swoją intuicję i wprawne oko. Najważniejsze, aby były sprężyste, lekko ciągnące się i miękkie.

W czym tkwi cały sekret? Nasi użytkownicy znają odpowiedź na to pytanie. Dziś prezentujemy wam kilka sprawdzonych przepisów na kluski śląskie - zarównie w tradycyjnej, jak i bardziej nowoczesnej wersji.

1. Kluski śląskie - przepis podstawowy

Kluski śląskie

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zacznijmy od podstaw, czyli klasycznego przepisu na kluski śląskie. Bez tego ani rusz. Jeśli już dobrze zapoznacie się z tradycyjną recepturą, możecie zacząć zastanawiać się nad urozmaiceniami i dodatkami.

2. Kluski śląskie z dynią

Kluski śląskie z dynią

Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Oto jedna z ciekawych wariacji na temat podstawowego przepisu na kluski ziemniaczane. Za sprawą dyni, zyskują one bardzo interesujący smak. Zachęcamy was do eksperymentów - równie ciekawe efekty osiągniecie, dodając do masy ziemniaczanej posiekane zioła lub zmiksowane warzywa korzeniowe.

3. Kluski śląskie z kiełbasą

Kluski śląskie z kiełbasą

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Sycący obiad dla całej rodziny, który przygotujecie bez zbędnego wysiłku? Oto jedna z propozycji spełniająca wszystkie te wymogi. Przepis Agnieszki to dowód na to, że z prostych składników, można wyczarować danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Jak zrobić kluski śląskie? na INTERIA.TV.

4. Kluski śląskie z sosem kurkowym

Kluski śląskie z sosem kurkowym

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Najpopularniejszym dodatkiem do klusek śląskich jest oczywiście sos pieczeniowy. Warto jednak puścić nieco wodze fantazji, zaskakując bliskich ciekawymi smakami. Kluski zaserwowane z sosem kurkowym będą idealną propozycją na letni obiad.

5. Kluski śląskie z gulaszem

kluski śląskie z gulaszem

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Oczywiście, nasze zestawienie nie mogło obyć się bez propozycji dla miłośników mięsa. Wersja z gulaszem będzie ciekawą alternatywą dla klusek śląskich podawanych z roladą i modrą kapustą.

6. Kluski śląskie z jabłkami

Kluski śląskie z jabłkami

Fot. Europa112 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

A co powiecie na wersję nadzianą, a do tego słodką? Z pewnością przypadną do gustu dzieciom, chociaż z doświadczenia wiemy, że i nie jednemu dorosłemu zdarza się poprosić o dokładkę.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13