Kiełbaski najlepiej smakują z Nyski

Każdy, kto chociaż raz był w Krakowie, musiał spróbować legendarnych kiełbasek z niebieskiej Nyski, sprzedawanych pod Halą Targową. Rozpalany tam grill stał się już jednym z kulinarnych symboli miasta, równie popularnym co obwarzanki i maczanka.

Fot. Berger Blanc Suisse via Facebook / screenshot

Na długo przed tym jak Polacy oszaleli na punkcie różnego rodzaju food-tracków, pod krakowską Halą Targową zaparkowała wyjątkowa, niebieska Nyska, której właściciele serwują najsmaczniejsze kiełbaski w całym mieście. Ich charakterystyczny wóz na stałe wrósł w krajobraz miasta, a wizyta przy tym niezwykłym grillu stała się obowiązkowym punktem, wieńczącym niemal każdą imprezę.

Historia Nyski pod Halą Targową rozpoczęła się w 1991 roku, kiedy to dwóch taksówkarzy wpadło na pomysł rozkręcenia „kiełbaskowego" biznesu. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - w końcu, czy można wyobrazić sobie lepszą, nocną przekąskę niż przepyszna kiełbasa, która została ugrillowana na naszych oczach?

Ten nietypowy lokal już od ćwierć wieku co noc otwiera swoje podwoje, czekając na zgłodniałych klientów. A tych nigdy nie brakuje - nie straszna im ani pora, ani chłód. Wszyscy doskonale wiedzą, że nagrodą za cierpliwość jest wyjątkowy posiłek.

Kiełbaski spod Hali Targowej pochodzą z prywatnej produkcji, a opieka się je wyłącznie na drewnie bukowym. Oto doskonały dowód, że prostota, konsekwencja i dbałość o jakość są kluczem do sukcesu. Tylko tyle wystarczy, by stać się jednym z symboli miasta, chętnie odwiedzanych zarówno przez turystów, jak i rodowitych krakowian.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 79

>60 min
1
30 min
2
Dania główne Karkówka z grilla

Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)

Odsłon: 19575

>60 min
35

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3