Ewa_Gotuje

Kiedy warto sięgać po orzechy?

Orzechy to smaczna przekąska, ale też źródło cennych substancji odżywczych. Dowiedz się, kiedy warto sięgać po poszczególne rodzaje.

Fot. 123RF/Picsel

Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych kojarzone były z mądrością i symbolizowały ludzką głowę, gdzie zielona skóra odpowiadała skórze, twarda skorupa - czaszce, natomiast orzech właściwy odwzorowywał mózg. Do dziś powszechnie uważa się, nie bez racji, że jedzenie orzechów pobudza umysł. Jednak na tym nie kończą się ich właściwości. Należy jednak pamiętać, aby w zależności od oczekiwanego efektu, sięgać po odpowiedni rodzaj orzechów.

Na serce - orzechy włoskie

Zawarte w orzechach kwasy tłuszczowe omega-3 bardzo pozytywnie wpływają na nasze serce. Jeśli jednak szczególnie chcecie zadbać o ten organ, powinniście wybrać orzechy włoskie. Naukowcy odkryli, że zawierają one duże dawki kwasu α-linolenowego, który pomaga leczyć arytmię, łagodzi stany zapalne oraz pomaga w udrażnianiu tętnic. Aby nasze serce było bezpieczne powinniśmy zjadać około ośmiu orzechów włoskich dziennie.

Migdały na poprawę odporności

W czasie sezonu na przeziębienia, bardzo często sięgamy po różnego rodzaju środki kupowane w aptekach. Tymczasem możemy uciec się do naturalnych środków wzmacniających odporność. Jednym z nich są orzechy. Migdały zawierają bardzo dużo wapnia, błonnika, witaminy E oraz antyoksydantów, ułatwiających naszemu organizmowi walkę nawet z bardzo poważnymi chorobami.

W czasie diety - pistacje

Dietetycy zalecają spożywanie orzechów podczas diety, głównie ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3, proteiny oraz błonnik. Dzięki tym substancjom nasz metabolizm działa sprawniej, dłużej czujemy się syci i możemy uchronić się przed nagłymi atakami głodu. Najczęściej poleca się zjadanie co najmniej garstki orzechów dziennie. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Orzeszki ziemne  na lepszą pracę mózgu

Okazuje się, że dzięki orzechom możemy w łatwy sposób poprawić kondycję naszego mózgu. W tym wypadku, zdecydowanie najlepiej sprawdzą się zwykłe orzeszki ziemne. Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, dzięki któremu nasz mózg może prawidłowo się rozwijać. Co więcej, substancja ta zapobiega utracie zdolności poznawczych, w związku z czym o jej obecność w diecie powinny zadbać przede wszystkim osoby starsze. W orzeszkach znajdziemy wiele zdrowych tłuszczów oraz witaminę E, które wspomagają pracę mózgu.

Dla mężczyzn - orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie są doskonałym uzupełnieniem diety każdego mężczyzny. Znajdziemy w nich dużą dawkę selenu oraz minerałów, chroniących przed rakiem prostaty i innymi, typowo męskimi, chorobami. Nie musimy jeść ich dużo, gdyż już jeden orzech pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na selen, a nadmiar tej substancji może być związany z zachorowaniami na cukrzycę typu II. Mężczyźni powinni również sięgać po pekany, gdyż zawierają one sterole, które wspomagają pracę prostaty i zapobiegają jej chorobom.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13