Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fioletowe. Czy wiesz jednak, w jaki sposób przygotować te wiosenne warzywa? Możesz na przykład zastanawiać się, czy szparagi trzeba obierać? Odpowiedź na to pytanie, nie jest oczywista!

Czy trzeba obierać szparagi? Istnieje pewien wyjątek od reguły | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Właśnie w tym czasie smakują one najlepiej. W sklepie do wyboru będziesz mieć kilka rodzajów tego warzywa - białe, zielone lub fioletowe. Czy wiesz, jak je przygotować do zjedzenia? Czy szparagi trzeba obierać? Okazuje się, że to zależy od odmiany, jaką wybierzesz.

Sprawdź także: Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Czy szparagi trzeba obierać?

Jeśli w sklepie czy na targu kupisz szparagi białe lub fioletowe, to koniecznie będziesz musiał je obrać. Mimo delikatniejszego smaku, są to odmiany bardziej włókniste, a przez to twarde.

Z kolei czasami takiej obróbki nie będą wymagały szparagi zielone. Zależy to przede wszystkim od ich świeżości (im młodsze warzywa, tym mniejsza potrzeba ich obierania) oraz grubości (wąskich się nie obiera).

Młode i cienkie szparagi zielone są miękkie, niezdrewniałe, więc jeśli chcesz oszczędzić trochę czasu w kuchni, zakup właśnie taki ich rodzaj.

Jak obierać szparagi?

Kiedy obierać szparagi? W przypadku zielonych - gdy są zgrubiałe i twardawe, a przy białych i fioletowych odmianach - jest to konieczne za każdym razem. Jak obierać szparagi? Najwygodniej użyć do tego obieraczki, która pozwoli na precyzyjne oddzielenie jak najcieńszej warstwy skórki od warzywa.  

Należy obrać je na całej długości - od nasady w kierunku korzenia. Główka jest miękka i nie trzeba jej obierać. Przed gotowaniem szparagów należy jeszcze pozbyć się zdrewniałej końcówki. Można to zrobić przy pomocy noża albo odłamując koniec szparaga. Końcówek warzywa wcale nie musisz wyrzucać - świetnie sprawdzą się do zrobienia zupy, sałatki ziemniaczanej lub cappuccino szparagowego



Źródła: smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »

Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Materiał po raz pierwszy ukazał się: 16.05.2023 r.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 89

30 min
2
30 min
19
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 748

15 min
29

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

1