Kiedy i w jakiej ilości dodać sól do rosołu?

Rosół to tradycyjna polska zupa, która często gości na naszych stołach. Każda gospodyni ma na nią swój sprawdzony sposób. Ważną rolę odgrywa tutaj jakość składników, z których jest przygotowywany, długość gotowania oraz przyprawy. Istotny jest również moment ich dodania. Kiedy powinniśmy posolić rosół, aby uzyskać głębie smaku? Sprawdźcie!

Fot. 123RF/Picsel

Na smak rosołu ma wpływ wiele czynników, tj.: wybór dobrej jakości mięsa, użycie odpowiedniej ilości warzyw oraz innych dodatków, które podkręcą smak zupy. Jak zrobić aromatyczny i esencjonalny rosół, który zachwyci zarówno waszych domowników, jak i gości?

Jaki rodzaj mięsa wybrać do rosołu?

Najsmaczniejszy rosół to ten, gotowany na minimum dwóch rodzajach mięsa. Najlepiej sprawdzi się tutaj drób oraz wołowina. Możemy wykorzystać korpus wielskiego kurczaka, indyczą szyję, udka kaczki lub całą perliczkę oraz kawałek wołowego szpondra czy żeberko. Warto zadbać również o jego jakość. Zamiast pakowanego mięsa z supermarketu, lepiej wybrać porcję rosołową z pobliskiego sklepu mięsnego.  

Przed gotowaniem zakupione mięso płuczemy i zalewamy zimną wodą. Nie pozbywajmy się nadmiaru tłuszczu – to on jest odpowiedzialny za głębię smaku.

Warzywa do rosołu - jakich użyć?

Kolejnym istotnym aspektem jest dobór warzyw. Większość z nas kupuje gotową włoszczyznę, w której znajdziemy wszystkie potrzebne składniki. Na trzy lub czterolitrowy garnek najlepiej dodać trzy marchewki średniej wielości, jedną pietruszkę, cebulę uprzednio opaloną na kuchence lub zarumienioną na patelni, kawałek pora, selera, a niekiedy nawet kapusty. Ważne jest, aby nie dodawać zbyt dużej ilości wody, w przeciwnym razie zupa wyjdzie blada i bez smaku.

Warzywa dodajemy do zupy po około półtorej godzinie gotowania.

Kiedy solić rosół?

Nie bez znaczenia jest również moment dorzucenia przypraw. Sól do rosołu powinniśmy dodać dopiero pod koniec gotowania. Solenie rosołu na wcześniejszym etapie spowoduje, że mięso i warzywa nie oddadzą pełni smaku. Na garnek pojemności ok. trzech lub czterech litrów powinniśmy dodać jedną łyżkę soli.  

Oprócz soli warto doprawić nasz rosół świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem, natką pietruszki, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Niektóry decydują się również na bardziej odważne dodatki, tj.: goździki, jabłko, kurkuma, pomidor, czosnek czy imbir.

Zobacz także:

Jak zrobić rosół, by był smaczny jak u babci? >>

Czym doprawić rosół, żeby smakował jeszcze lepiej? >>

Rosół na 10 sposobów >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
19
30 min
3
30 min
1
wszystkie
7

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5