Sezon na truskawki

Kawowe eklery z orzechowym krokantem - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto drugi przepis Justyny, który podbił serca jurorów.

Ciasto parzone:

  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka 3,2 %
  • 125 g masła
  • 5 g soli
  • 10 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g jajek (ok. 5 sztuk)
  • odrobina cukru pudru

Krem kawowy:

  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kawy espresso
  • 200g cukru pudru
  • 30ml wody

Pralina:

  • 25g masła
  • 220g drobnego cukru
  • 100g orzechów (u mnie 50g pokrojonych orzechów laskowych i 50g pokrojonych migdałów)

Ponadto:

  • 200g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

 

Wykonanie:
Mleko, wodę, masło, sól oraz cukier umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia.

Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Umieść garnek ponownie na palniku i na małej mocy palnika mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty.

Masę przełóż do miski, aby przestygła ok. 5 minut. Przełóż do misy miksera, ustaw na niskie obroty i stopniowo dodawaj jajka, po około 1/4, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9-10 sekund, aby nie napowietrzyć masy. Na początku dodaj 4 jajka i sprawdź, czy konsystencja jest odpowiednia dotykając ciasta palcem, powinny powstać tzw. „soft peaks". Jeśli się nie tworzą dodaj 1/2 lub całe jajko, dla uzyskania pożądanej konsystencji. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka i gęsta. Nie może być zbyt rzadka.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką o średnicy 15,8 mm o kształcie gwiazdki. Wyciskaj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia podłużne paski o długości ok. 16 cm. Oprósz cukrem pudrem i piecz w temperaturze 230 stopni przez 5 minut. Obniż temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie 30 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika!

Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby eklery podeschły ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce.

Krem: cukier z wodą umieść w garnku, podgrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie syrop. Ubij jajko z żółtkami. Do ubitej masy jajecznej dodaj stopniowo gorący syrop cały czas miksując. Całość powinna być puszysta. Odstaw do wystygnięcia. Do utartego masła z kawą dodaj wystudzoną masę jajeczną. Gotową masę włóż do lodówki. Pamiętaj, aby wszystkie składniki do masy miały temperaturę pokojową!

Krokant: Cukier i wodę zagotuj w garnku z grubszym dnem. Kiedy syrop osiągnie temperaturę 170stopni Celsjusza dodaj pokrojone i obrane orzechy. Wymieszaj trzymając za uchywt w garnku, nie mieszaj łyżką! Orzechy w karmelu przelej na blaszkę wyrównaj. Kiedy całość zastygnie zblenduj w malakserze i posyp wierzch eklerów.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
33
15 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 229

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 373

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 270

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3