Jeśli chcesz schudnąć, jedz te produkty na śniadanie

W pogoni za idealną sylwetką zdarza nam się zapomnieć, że do upragnionego celu przybliżą nas jedynie wyrzeczenia, głodówki i intensywne ćwiczenia. Czasem wystarczą drobne zmiany, aby kilogramy zaczęły znikać.

Twierdzenie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia nie jest tylko pustym frazesem. Chcąc żyć zdrowiej i odmienić swój jadłospis, pierwsze zmiany powinniśmy wprowadzić właśnie o poranku. Jednak od razu chcemy was uspokoić - nie muszą być one radykalne, ani wiązać się z poważnymi i nieprzyjemnymi wyrzeczeniami. Wystarczy, że do swojej diety wprowadzicie kilka składników, a odchudzanie stanie się przyjemniejsze i bardziej efektywne. Oto co warto zmienić w swoich porannych nawykach, by centymetry w talii i biodrach zaczęły szybciej znikać.


1. Postaw na cynamon

Cynamon jest przyprawą, która nie tylko pięknie pachnie i smakuje, ale również ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Czy wiedzieliście, że zalicza się go do tzw. naturalnych spalaczy tłuszczu? Cynamon, spożywany nawet w niewielkich ilościach, reguluje gospodarkę węglowodanową naszego organizmu i przyśpiesza trawienie. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie, aby zmniejszyć apetyt na słodycze i uchronić się przed nagłymi napadami głodu. Dzięki swoim właściwościom przyprawa ta ułatwia spalanie tłuszczu, nic więc dziwnego, że znajdziemy ją w składzie wielu produktów, które mają wspomagać odchudzanie.

Zwykle o poranku sięgasz po kawę? Zastanów się nad zastąpieniem jej zieloną herbatą. Ona także ma właściwości pobudzające, jednak jest zdecydowanie zdrowsza. Picie zielonej herbaty sprawia, że nasz metabolizm przyśpiesza, a zbędny tłuszcz jest spalany zdecydowanie szybciej. Zrzucenie kilku kilogramów nie przekonuje was do zmiany nawyków? Być może zrobi to perspektywa dłuższego życia. Naukowcom udało się udowodnić, że osoby, które wypijają od 4 do 10 filiżanek zielonej herbaty w ciągu dnia, żyją nawet 3 lata dłużej, a jeśli nie palą papierosów, ich życie jest dłuższe nawet o 10 lat.

Jak się okazuje, wystarczy zjedzenie zaledwie 20 gramów błonnika w ciągu dnia, aby zacząć tracić kilogramy w imponującym tempie. Substancja ta sprawia, że nasz metabolizm przyśpiesza, a my zdecydowanie dłużej czujemy się syci. Świetnym źródłem błonnika są owoce, takie jak np. jabłka. Poza tym, znajdziesz go również w roślinach strączkowych oraz różnego rodzaju otrębach.

Przez wiele lat jajka obwiniano o wywoływanie wielu, nieprzyjemnych dolegliwości - począwszy od problemów z pamięcią, a na podwyższonym cholesterolu kończą. Obecnie naukowcom udało się zweryfikować te mity. Badania udowodniły, że jajka nie tylko nam nie szkodzą, ale mają doskonały wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy w nich komplet witamin i składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Co więcej, zjedzenie jajka na śniadanie sprawi, że zdecydowanie dłużej będziemy czuć się najedzeni i nie będziemy mieć ochoty na podjadanie między posiłkami. Badania potwierdziły, że osoby jedzące jajka o poranku chudną szybciej i więcej niż osoby, które tego nie robią.

Każdy kto lubi pikantne przyprawy ma powody do radości, wszystko to za sprawą ciekawych właściwości różnego rodzaju ostrych papryczek. Nie od dziś wiadomo, że zawarta w nich kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Jeśli chcemy na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu. Z ich spożywaniem powinny jednak uważać osoby mające problemy z ciśnieniem. Chilli może być dla nich niewskazane.

Czarny pieprz traktujemy jako dodatek, który w żaden sposób nie wpływa na nasze zdrowie. Tymczasem okazuje się, że zawarta w nim piperyna może w zaskakujący sposób pomóc nam w odchudzaniu. Związek ten zatrzymuje proces tworzenia się nowych komórek tłuszczowych, nazywany adipogenezą. Jeśli zadbamy o obecność pieprzu w naszej diecie, już po krótkim czasie zauważymy, że centymetry w talii zaczynają znikać, a poziom cholesterolu we krwi stabilizuje się.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5