Jesienne przepisy dla koneserów

Jesienią szukamy potraw, które jednocześnie rozgrzeją nas od środka i usatysfak-cjonują nasze kubki smakowe. I choć o tej porze roku wydawać by się mogło, że ilość świeżych produktów w sklepach i na targowiskach jest mniejsza, niż latem, to warto pomyśleć nad wykorzystaniem w kuchni sezonowych i lokalnych warzyw, grzybów i dobrej jakości mięs.

Fot. materiały prasowe

A jeśli zależy nam, żeby jeszcze intensywniej wydobyć smak serwowanych potraw, pamiętajmy o odpowiednim winie, które będzie idealnym dodatkiem do naszych je-siennych propozycji. Szef kuchni, Marcin Sikora, ambasador marki Winiarnia Zamojska, prezentuje przepisy, inspirowane winami z polskich owoców, które z całą pewnością będą tworzyć z nimi wyborny duet

Pierś z kaczki, pieczona brukselka z kurkami, śliwkami i rodzyn-kami

Pasujące wino: Czarna porzeczka
Czas przygotowania: około 120 minut plus czas marynowania mięsa
Składniki:
⁃ filet z kaczki - 4 sztuki (około 1 kg)
⁃ sos sojowy - 100 ml
⁃ czosnek - 4 ząbki
⁃ cebula pokrojona w kostkę - 50 g
⁃ brukselka świeża pokrojona na pół - 800 g
⁃ kurki świeże - 200 g (można zastąpić mrożonymi)
⁃ śliwki świeże przekrojone na pół -150 g
⁃ rodzynki - 80g
⁃ świeży rozmaryn
⁃ masło - 150 g
⁃ sól i pieprz do smaku
⁃ miód - 2 łyżki
⁃ olej - 80 ml
⁃ majeranek - 2 łyżki

Sposób przygotowania
- sos sojowy wlej do miski, dodaj dwa posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, łyżkę majeranku, olej. Wymieszaj.
- natnij skórę na filecie z kaczki do mięsa, następnie odrobinę posól od strony mięsa i zamarynuj w przygotowanej marynacie z sosu sojowego
- odstaw na noc do lodówki
- zamarynowane filety z kaczki smaż na patelni (od strony skóry na zimnej patelni), z obu stron na rumiano (nie wylewaj marynaty która pozostała w misce)
- rozpuść na patelni odrobinę masła i zeszklij na nim cebule i posiekane 2 ząbki czosnku , następnie dodaj oczyszczone i pokrojone kurki oraz brukselkę i chwilę przesmaż
- przesmażoną brukselkę z kurkami przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj po-krojone śliwki i rodzynki, a następnie pozostałą marynatę
- wymieszaj, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem
- na brukselkę ułóż filety z kaczki, resztę masła i świeży rozmaryn
- piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 35-40 minut, bez ter-moobiegu
- podawaj z Winiarnia Zamojska Czarna Porzeczka

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, orzechami i figami

Czas przygotowania: 90 minut

Pasujące wino: Gruszka

Składniki:
⁃ ziemniaki (obrane i krojone w 0,5 cm plastry) 800 g
⁃ świeży szpinak baby - 80 g
⁃ orzechy mix - 100 g (dowolne, np. włoskie, arachidowe)
⁃ ser lazur - 80 g
⁃ ser philadelphia - 180 g
⁃ śmietanka 30% - 500 ml
⁃ jajka - 4 szt
⁃ figi świeże - 5 szt
⁃ sól i pieprz do smaku
⁃ cynamon -1 łyżeczka
⁃ gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
⁃ rozmaryn świeży, posiekany - 1 łyżeczka
⁃ masło do wysmarowania formy
⁃ bułka tarta do wysypania formy
⁃ mąka pszenna - 2 łyżki
Sposób przygotowania
- do miski wlej śmietankę , dodaj jajka, serek philadelphia, cynamon, gałkę muszka-tołową, rozmaryn, mąkę. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pie-przem
- formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą
- w wysmarowanej formie ułóż jedną warstwę ziemniaków, zakładając jeden na dru-gi w rzędzie
- ziemniaki przykryj szpinakiem, posyp połową pokruszonego sera lazur i połową posiekanych orzechów, zalej połową przygotowanej masy ze śmietanki
- ułóż drugą warstwę ziemniaków , szpinaku i orzechów całość zalej pozostałą masą
- ułóż na wierzchu pokrojone w ósemki figi i piecz w rozgrzanym do 150 stopni pie-karniku przez około 60 minut, bez termoobiegu

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
18
wszystkie
7

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5