Sezon na truskawki

Jedzenie z puszki: wszystko, co musisz wiedzieć o szkodliwych substancjach w konserwach

Gotowe produkty, w tym jedzenie z puszki, zostały stworzone z myślą o osobach, które nie mają czasu na przygotowywanie wymyślnych potraw. Czy jedzenie z puszki jest zdrowe? A może należy się go wystrzegać? Jakie szkodliwe substancje czyhają na ciebie w gotowych artykułach?

Fot. 123RF/Picsel

Z braku czasu często posiłkujesz się gotowymi produktami? Groszek konserwowy, paprykarz szczeciński, pomidory z puszki, brzoskwinie w zalewie, a także tuńczyk w sosie własnym - to tylko początek długiej listy puszkowanych artykułów, które wręcz zalewają półki sklepowe. Czy jedzenie z puszki jest zdrowe i czy może zawierać szkodliwe substancje zagrażające twojemu zdrowiu?

Jedzenie z puszki ma niewątpliwie wiele zalet. Dzięki konserwom możesz cieszyć się warzywami i owocami, które w świeżej wersji dostępne są zaledwie przez kilka miesięcy w roku. Długi okres przydatności pozwala na zrobienie praktycznych zapasów na czarną godzinę, gdy brakuje ci pomysłu na pożywny obiad dla całej rodziny. Puszkowana żywność może nadawać się do spożycia nawet po kilku latach od konserwacji. Prawdą jest również fakt, iż tak imponujący wynik jest niemożliwy do osiągnięcia w przypadku innych metod przemysłowych.

Obróbka termiczna, której poddana jest żywność w puszkach, ma niekiedy pozytywny wpływ na działanie niektórych substancji zawartych w jedzeniu. Świetnym przykładem tego zjawiska jest beta-karoten w marchewce czy likopen w pomidorach. Co ciekawe, jedzenie z puszki charakteryzuje się takim samym stężeniem witamin i minerałów, co świeże warianty tych samych artykułów.

Puszkowane przetwory wydają się wyśmienitą alternatywą dla całych dań lub poszczególnych składników przepisów. Chętnie sięgasz po konserwy podczas cotygodniowych zakupów? Musisz wiedzieć, że w jedzeniu z puszki znajduje się również szereg szkodliwych substancji, które mogą mieć bezpośredni wpływ na funkcjonowanie twojego organizmu. Jakie to substancje?

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Szkodliwe substancje w puszkach

Konserwanty, dodatki i sztuczne barwniki

Z pewnością nie raz natknąłeś się na stwierdzenie, że konserwanty spożywcze są niezdrowe i że należy wystrzegać się ich jak ognia. Wszelkie dodatki, barwniki czy polepszacze smaku, które umieszczane są w puszkowanym jedzeniu, muszą spełniać szereg norm i nie przekraczać ściśle określonego stężenia.

Jakie substancje znajdujące się w konserwach można uznać za szkodliwe dla ludzkiego zdrowia? Wszystkie te, które spożyte w nadmiernej ilości prowadzą do nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak ból głowy, wymioty, nudności czy szeroko pojęte problemy z układem oddechowym, nerwowym lub pokarmowym.

Kupujesz jedzenie z puszki? Zwróć uwagę, aby wybierane przez ciebie artykuły nie zawierały następujących substancji:

  • dwutlenku tytanu,
  • erytrozyny,
  • azotanu sodu,
  • azotynów,
  • żółci chinolinowej,
  • czerwieni koszelinowej.

Jeśli od czasu do czasu stawiasz na jedzenie z puszki w swojej codziennej diecie, szukaj produktów, które mają krótkie składy lub zawierają naturalne substancje konserwujące. Wybieraj nieco droższe artykuły spożywcze, ale pozostań czujny, ponieważ nie zawsze droższe znaczy lepsze.

Aluminium

Szkodliwe substancje w puszkach to nie tylko konserwanty i polepszacze smaku, ale również niebezpieczne aluminium, znane także jako glin, będące głównym składnikiem wszechobecnych konserw. Nie od dziś wiadomo, że aluminium może w pewnym stopniu przenikać do pożywienia.

W przypadku zdrowych dorosłych 99% aluminium dostarczonego do organizmu zostanie szybko wydalone z ciała przez układ moczowy. Problem pojawia się, jeżeli takie jedzenie spożywane jest przez osoby w podeszłym wieku, a także dzieci, kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią.

Oczywiście aluminium obecne jest również w innych artykułach, z którymi na co dzień masz kontakt. Jego śladowe ilości można znaleźć w lekach, a nawet kosmetykach. Jedzenie z puszek to tak naprawdę kropla w morzu, jeśli chodzi o ilość niebezpiecznego związku chemicznego, który dostaje się do twojego organizmu.

Przenikanie aluminium do jedzenia uzależnione jest głównie od rodzaju pożywienia, które znajduje się w puszce. Produkty kwaśne oraz takie o wysokiej zawartości soli to dwie kategorie żywności, na które powinieneś najbardziej uważać. Traktuj je raczej jako doraźne rozwiązanie w swojej kuchni, a pomidory z puszki zastąp np. takimi, które sprzedawane są w papierowym kartonie lub szklanym słoiku.

Bisfenol A

Aluminium to nie jedyna szkodliwa substancja znajdująca się w gotowej żywności. Na liście związków mających negatywny wpływ na ludzkie ciało widnieje również bisfenol A (BPA). Pomimo tego, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności dopuszcza jego niewielką ilość w produktach puszkowanych, jego dozwolone stężenie jest sukcesywnie obniżane.

BPA sieje największe spustoszenie w układzie endokrynnym ssaków, zaburzając podstawowe procesy i w dłuższej perspektywie prowadząc do zwiększonego ryzyka rozwoju raka. Jak to możliwe? Bisfenol A to reprezentant grupy substancji zwanych ksenoestrogenami - ich budowa przypomina ludzkie estrogeny, które odbierane są przez twoje ciało jak twoje własne hormony. Ponadto BPA może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy, insulinooporności, a także otyłości.

Spożywając duże ilości BPA, narażasz swój układ rozrodczy na szwank. Badania pokazują, że bisfenol A wywołuje zaburzenia płodności u kobiet. Jest on jednak równie niebezpieczny dla mężczyzn. Długotrwałe spożywanie substancji może prowadzić nie tylko do zaburzeń erekcji, ale również do problemów z prostatą.

Zobacz: Sandwich z tuńczykiem i zieloną pastą

Czy ryby z puszek są zdrowe?

Puszkowane ryby to prawdopodobnie jeden z największych reprezentantów konserw. Polacy chętnie po nie sięgają, ponieważ świeże produkty są nie tylko drogie, ale również bardzo szybko się psują. Czy ryby z puszek są zdrowe?

Podobnie jak warzywa i owoce, ryby zachowują wszystkie swoje zdrowotne właściwości. Dlatego też konserwy rybne są bardzo dobrym źródłem nie tylko pełnowartościowego białka, ale również cennych kwasów omega-3, a także witaminy A, E, D oraz tych z grupy B.

Niestety największym grzechem ryb w puszkach jest fakt, że przekąski te często charakteryzują się niską zawartością mięsa, które zastępuje się wypełniaczami. Ponadto konserwy rybne to kategoria produktów słonych, o których wspominaliśmy w poprzednim akapicie. Naturalne stężenie soli zawarte w rybach jest dodatkowo zwiększane przez producentów, którzy traktują sól jako najlepszy konserwant.

Jak wybrać artykuły o najmniejszym wpływie na twój organizm? Kieruj się wysoką zawartością ryby w konserwie, a także ilością naturalnych olei. Unikaj mocno rozdrobnionych produktów i takich, które wzbogacone są o sos pomidorowy. Chcesz oszczędzić na jedzeniu? Kupując tanie puszki, możesz jedynie liczyć na artykuł wyprodukowany z resztek lub odpadów.

Zobacz, jak przygotować domowe wersje dań, które zazwyczaj kupić możesz w puszkach. To zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie i w tym przypadku sam decydujesz o tym, co znajdzie się w ich składzie! Przy okazji rozwiniesz swoje zdolności kulinarne i zaskoczysz najbliższych pysznościami.

1. Domowe konserwy

Domowe konserwy

Jak zrobić domowe konserwy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Paprykarz z wędzoną makrelą

Paprykarz z wędzoną makrelą

Jak zrobić paprykarz? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku

Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku

Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Domowy pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Drugie życie puszki, czyli dekoracje z odzysku »

Jak zrobić pizzę z patelni? Pomysł na szybki i smaczny obiad »

Ryba tilapia może być toksyczna? Polacy ją uwielbiają »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
60 min
3
30 min
1
Ciasta Spód do tarty na słodko

Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...

Odsłon: 130

30 min
2
Desery Kruche sezamki do kawy

Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...

Odsłon: 159

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2
Ewa gotuje Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę p...

4