Ewa_Gotuje

Jedz ser, a będziesz zdrowszy

Oto wiadomość na którą czekało wielu z nas: ser może wyjątkowo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, ułatwiając odchudzanie oraz czyniąc nas mniej podatnymi na podatnymi na poważne choroby.

Fot. 123RF/Picsel

W naszym społeczeństwie panuje dosyć powszechne przekonanie o tym, jakoby różnego rodzaju sery miały być wyjątkowo niezdrowe.

Już od wielu lat mówi się, o tym, iż powodują tycie, zatykają żyły i są najskuteczniejszym sposobem na podniesienie poziomu cholesterolu.

Tymczasem badania przeprowadzone przez irlandzkich naukowców wskazują, iż wszyscy miłośnicy sera mogą odetchnąć z ulgą. Ich zdaniem, sery niesłusznie cieszą się złą sławą.

Czy sery są niezdrowe?

Uczeni z Uniwersytetu w Dublinie przeprowadzili eksperyment, w którym wzięło udział ponad 1500 osób w wieku od 18 do 90 lat. Dobrana w ten sposób grupa badawcza pozwoliła wyciągnąć uniwersalne wnioski oraz kompleksowo ocenić nawyki żywieniowe społeczeństwa.

W toku badań ustalono, iż osoby spożywające znaczne ilości nabiału (masło, jogurty, mleko, różnego rodzaju sery oraz śmietanę) są szczuplejsze, mają niższe BMI oraz rzadziej borykają się nadciśnieniem.

Ponadto, naukowcy odkryli, iż odtłuszczony nabiał wcale nie jest tak zdrowy, jak do tej pory przypuszczaliśmy. Badacze odkryli, iż osoby spożywające go znacznie częściej borykały się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Takich zmian nie dostrzeżono w przypadku osób jedzących pełnotłusty nabiał.

Naukowcy są zdania, iż za sprawą specyficznego sposobu przygotowania oraz wyjątkowego zestawu składników odżywczych, tradycyjne sery nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi. Tym samym nie powinniśmy wiązać ich spożywania z występowaniem np. chorób serca.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jakie sery są najzdrowsze?

Warto jednak pamiętać, iż nie wszystkie sery równie dobrze wpływają na nasz organizm. Spożywanie wysokoprzetworzonych produktów seropodobnych z pewnością przyniesie nam więcej szkody niż pożytku. Istnieją jednak sery, których obecność w jadłospisie może przynieść nam niemal same korzyści. Oto niektóre z nich:

  • Parmezan - dzięki długiemu procesowi dojrzewania, w parmezanie znajdziemy bardzo dużo tripeptydów. Naukowcy udowodnili, że ten rodzaj białka wyjątkowo dobrze wpływa na osoby, które borykają się m.in. z nadciśnieniem.
  • Provolone - jest on nie tylko bardzo smaczny, ale również zawiera w sobie wapń, łatwo przyswajalne białko i witaminę D.
  • Ricotta - jedząc ten włoski ser, dostarczymy do naszego organizmu nie tylko białko, ale również niezwykle cenny selen, który ma działanie przeciwzapalne oraz wspiera układ odpornościowy. Ponadto, ricotta zawiera w sobie całkiem sporo przeciwutleniaczy, zapobiegających wielu poważnym chorobom.
  • Sery kozie - zawierają sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto je jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia, ułatwiają koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek ciała.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13