Sezon na truskawki

Jedz codziennie garść migdałów. Szybko przekonasz się, jak twój organizm zareaguje

Jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane? Choć zwolenników jednych, jak i drugich jest wiele, to trzeba przyznać, że warto jeść oba! Te bakalie są naprawdę zdrowe. Jakie są właściwości migdałów i jakie mają wartości odżywcze? Przekonaj się, dlaczego warto włączyć je do diety.

Migdały - właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Migdały, czyli nasiona owoców migdałowca, to świetna przekąska i dodatek do wielu dań. Optymalna dawka tych bakalii to około 30 g dziennie (czyli 20-23 sztuki). Wyróżnia się dwa ich rodzaje - słodkie i gorzkie. W kuchni zastosowanie znajdują pierwsze z nich - to uniwersalny składnik przetworów, deserów i dań głównych. Sprawdź, jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane oraz jakie mają wartości odżywcze i właściwości. 

Migdały - wartości odżywcze

Trzeba przyznać, że migdały są dość kaloryczne - 100 g produktu zawiera 580 kcal. Mimo to są wciąż polecane na diecie odchudzającej. Dlaczego? Bo dostarczają dużo energii i zapewniają uczucie sytości na dłużej (dzięki błonnikowi). Co więcej, kaloryczność migdałów wynika głównie z zawartości zdrowych tłuszczów nienasyconych

Jedząc regularnie te bakalie, dostarczamy organizmowi witaminy A, E i te z grupy B oraz szereg wartościowych minerałów, w tym wapń, magnez, żelazo, potas czy cynk. Migdały to bogate źródło antyoksydantów białka.

Migdały - właściwości

Gdy wiesz już, jakie wartości odżywcze mają migdały, przyszedł czas na poznanie ich właściwości. Na co pomagają migdały? Dzięki zawartości witamin przyczyniają się do budowania silniejszej odporności i prawidłowej regeneracji skóry. Czynią włosy i paznokcie twardszymi i zdrowszymi. Nienasycone kwasy tłuszczowe z kolei wspierają układ krążenia i pracę serca. Przede wszystkim wzmacniają naczynia krwionośne, co prowadzi z kolei do obniżenia ciśnienia krwi

Regularne spożywanie migdałów zmniejsza też ryzyko wielu chorób, w tym udaru, zawału serca, cukrzycy i miażdżycy. Migdały zobojętniają kwasy żołądkowe, a tym samym łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia. Mogą również zmniejszać uczucie mdłości (m.in. ciążowe) oraz uspokajać. Bakalie jedzone regularnie działają korzystnie na układ nerwowy - wszystko za sprawą magnezu. 

Migdały są bardzo bogatym źródłem białka - poleca się je więc sportowcom i wegetarianom oraz weganom, do wzmacniania kości i mięśni. Warto stosować je przy chorobach układu moczowego i dróg żółciowych oraz jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli. Działają także przeciwzapalnie.

Jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane?

Jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Jeśli tylko masz wybór, zdecyduj się na te „nieobrane". Okazuje się, że skórka migdałów pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Wspomaga i stymuluje aktywność zdrowych bakterii, a to z kolei usprawnia proces trawienia. 

Migdały ze skórką czy bez? Na korzyść tych pierwszych przemawia fakt, że znajdują się w nich liczne antyoksydanty (flawonoidy). Te hamują procesy starzenia się organizmu, działają antynowotworowo, ale też m.in. obniżają cholesterol.

Kto nie powinien jeść migdałów?

Wiadomo, że te pyszne bakalie świetnie sprawdzą się w jadłospisie m.in. u wszystkich osób cierpiących z powodu stanów zapalnych, u cukrzyków czy kobiet w ciąży. Kto jednak nie powinien jeść migdałów? 

Na migdały powinni uważać pacjenci z problemami ze strony nerek i pęcherzyka żółciowego - zbyt duża dawka bakalii może doprowadzić do krystalizacji. Oczywiście głównym przeciwwskazaniem do spożywania migdałów jest stwierdzone uczulenie. Albumina i konglutyna gamma, czyli dwa składniki migdałów, wywołują alergiczne reakcje skórne i dolegliwości pokarmowe lub oddechowe. 

Jeśli możesz używać migdałów w swojej diecie, zdecydowanie dodaj je do jadłospisu. Poniżej znajdziesz kilkanaście inspirujących przepisów na migdałowe desery:

1. Proste ciasto migdałowe

 Proste ciasto migdałowe Zobacz przepis

Proste ciasto migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tiramisu czekoladowo-migdałowe

 Tiramisu czekoladowo-migdałowe Zobacz przepis

Tiramisu czekoladowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zdrowe masło migdałowe - sprawdzony przepis

 Zdrowe masło migdałowe - sprawdzony przepis Zobacz przepis

Zdrowe masło migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto kokosowo-migdałowe

 Ciasto kokosowo-migdałowe Zobacz przepis

Ciasto kokosowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Deserki mandarynkowo-migdałowe

 Deserki mandarynkowo-migdałowe Zobacz przepis

Deserki mandarynkowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką

 Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką Zobacz przepis

Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Migdałowe ciasteczka Meryl Streep

 Migdałowe ciasteczka Meryl Streep Zobacz przepis

Migdałowe ciasteczka Meryl Streep / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Cantuccini z morelami i migdałami

 Cantuccini z morelami i migdałami Zobacz przepis

Cantuccini z morelami i migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Migdałowe babeczki z malinami

 Migdałowe babeczki z malinami Zobacz przepis

Migdałowe babeczki z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kakaowo-migdałowe ciasto z gruszkami

 Kakaowo-migdałowe ciasto z gruszkami Zobacz przepis

Kakaowo-migdałowe ciasto z gruszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Amlou - marokańskie masło migdałowe

 Amlou - marokańskie masło migdałowe Zobacz przepis

Amlou - marokańskie masło migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wystarczą trzy dziennie, żebyś już po tygodniu poczuła różnicę »

Zapomniany hit na odporność. Poprawia też pracę mózgu, wzrok, skórę i kości »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 910

60 min
3
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 18

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3