Sezon na truskawki

Jakie winogrona są najlepsze na domowe wino? I jak zrobić wino z winogron różowych, białych i czerwonych?

Domowe wino to doskonały dodatek do wielu dań. Aby je wykonać, wystarczy odrobina wiedzy i nieco chęci. Własnoręcznie wykonany trunek stanowi wyśmienity prezent dla najbliższych, a także zwieńczenie rodzinnej uczty. Jakie winogrona są najlepsze na domowe wino? Zapraszamy do lektury.

Z jakich winogron zrobić domowe wino? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowe wino to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Stanowi ono również wyśmienite zwieńczenie romantycznych kolacji, świątecznych spotkań z rodziną oraz urodzinowych imprez. Jak przyrządzić je krok po kroku, aby jego smak zaskoczył nawet najbardziej wybrednych koneserów czerwonego i białego trunku? I jakie winogrona są najlepsze na domowe wino? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej. 

 Sprawdź także: Napój dla seniorów, wzmacnia serce i poprawia kondycje. Przepis na lecznicze wino pietruszkowe św. Hildegardy

Podstawy przyrządzania domowego wina 

Przygotowanie domowego wina ma zwykle kilka etapów i wymaga zaopatrzenia się w stosowny sprzęt. Jeśli planujesz co roku przyrządzać własny przetwór z winogron, postaw na taki wysokiej jakości, który posłuży ci przez długie lata. Wśród podstawowego wyposażenia do produkcji domowego wina wymienia się duże butelki, gąsior, rurki fermentacyjne i specjalny korek umożliwiający odprowadzenie nadmiaru gazów, które zebrały się w naczyniu. 

Jakie winogrona są najlepsze na domowe wino? 

Najważniejszym krokiem w powyższym procesie jest wybranie odpowiednich surowców, które zadecydują o efekcie końcowym twojego trunku. Stawiaj wyłącznie na świeże owoce i unikaj tych nadgniłych. Jeśli jednak nie masz dostępu do darów matki natury pochodzących prosto z drzewa, możesz pokusić się o wykorzystanie tych mrożonych lub wcześniej obgotowanych. 

Podczas przygotowywania winogron trzeba oczyścić je z szypułek i pestek, a później przyrządzić z nich tzw. moszcz, który zmieszasz z wodą i cukrem. Tak wykonaną miksturę umieszcza się na dnie umytego naczynia do produkcji wina. Jesteś fanem wytrawnego wariantu tego trunku? W takim razie zachowaj umiar, jeśli chodzi o dodawanie cukru. Z kolei fani słodkich napojów wyskokowych mogą sobie w tym temacie pofolgować. 

Proces fermentacji owoców zachodzi w obecności drożdży i pożywki. W zależności od narzędzi i sprzętu, jakim dysponujesz, czas oczekiwania na gotowy produkt może być krótszy lub dłuższy i trwać od kilku do kilkudziesięciu miesięcy. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ domowej roboty wino cechuje wyjątkowy smak i aromat, który pasuje zarówno do deserów, jak i dań mięsnych. 

Odmiany winorośli a smak wina 

Do produkcji domowego wina możesz wykorzystać różne gatunki winorośli. Okazuje się, że smak końcowego przetworu można sprytnie regulować za pomocą kwasku cytrynowego, cukru i innych dodatków. Jeśli chodzi o ogólne zasady to, do wyrabiania białego wina poleca się zwykle takie odmiany jak jutrzenka czy jurora, a do czerwonego – acolon, svenson red oraz sevar. Warto także podkreślić, że nie musisz ograniczać się wyłącznie do winogron, ponieważ te świetnie sprawdzają się w połączeniu z takimi owocami jak maliny, porzeczki czy jabłka. 

Jak zrobić wino z winogron różowych? 

Popularnym wariantem wina domowego jest to wykonane na bazie różowych winogron. Może ono poszczycić się dużą delikatnością, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno solo, jak i w towarzystwie słodkich przekąsek. Pasuje ono przede wszystkim do owocowych deserów, lekkich makaronów i owoców morza.  

Jak zrobić wino z winogron różowych? Wbrew pozorom wykonanie tego trunku nie należy do zbyt skomplikowanych zadań. Do jego przygotowania wystarczy pokaźna ilość owoców właśnie o wspomnianym zabarwieniu, sowita porcja cukru i przegotowana lub butelkowa woda.  

Realizację przepisu należy rozpocząć od oczyszczenia owoców z szypułek. Umieść je w czystym naczyniu, a następnie dolej do nich cukier rozpuszczony w wodzie. Zabezpiecz pojemnik pokrywką z rurką fermentacyjną i odstaw go w ciepłe miejsce na około 45 dni. Po tym czasie przecedź winogrona przez gazę, oczyść dokładnie gąsior i przelej do niego uzyskaną miksturę. Tak odsączony trunek potrzebuje około trzech do czterech tygodni odpoczynku. 

Jak zrobić wino z winogron białych? 

Nie przepadasz za różowym winem? Nic nie szkodzi, ponieważ w podobny sposób przygotujesz to na bazie białych owoców. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią ilość podstawowego składnika, wodę, cukier, drożdże winiarskie oraz rodzynki. 

Jak zrobić wino z winogron białych? Jego przyrządzanie standardowo rozpocznij od opłukania i wyczyszczenia owoców. Włóż je do dużej miski, którą pozostawisz na około 24 godziny w lodówce. Po tym czasie przenieś je do docelowego naczynia. W drugim pojemniku dokładnie wymieszaj wodę z cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia i otrzymania klarownej cieczy.  

Cukrowy roztwór przelej do naczynia z winogronami. Tak powstałą mieszaninę należy uzupełnić o drożdże winiarskie i pożywkę. Jako że dostępne są one w formie sypkiej, postaraj się, aby rozprowadzić je równomiernie na wszystkich owocach. Zamknij trunek pokrywką wyposażoną w rurkę fermentacyjną i odstaw go w ciepłe miejsce. Po ok. miesiącu przecedź wino i umieść je w docelowych butelkach. Do każdej z nich wrzuć po kilka sztuk rodzynek. Domowe białe wino będzie gotowe do spożycia mniej więcej tygodniu. 

Jak zrobić wino z winogron czerwonych? 

Jeśli w twoim ogródku rosną czerwone winogrona, jest to doskonały pretekst do tego, aby wykonać domowy napój wyskokowy właśnie na bazie tych owoców. Podobnie jak w przypadku wariantu białego i czerwonego proces polega na kilku podstawowych krokach. Jeśli nie jesteś fanem winogronowego smaku, możesz dodać do podstawowego składnika inne czerwone owoce, w tym maliny, jeżyny, wiśnie czy truskawki. 

Przyrządzenie wina z czerwonych winogron rozpocznij od dokładnego zmiażdżenia owoców. Ułóż je na dnie gąsiora lub docelowego naczynia i wlej do niego około półtora litra wody. Pamiętaj, aby skorzystać z tej przygotowanej lub butelkowej. Następnie wykonaj prosty syrop cukrowy, który zmieszasz z oczyszczonymi i zgniecionymi owocami. 

Powyższe połączenie należy umieścić w naczyniu, które szczelnie zamkniesz i wyposażysz w rurkę fermentacyjną. Po trzech-czterech dniach w ciepłym miejscu należy przygotować drugą porcję syropu cukrowego i po wystygnięciu wlać go do gąsiora. Dokładnie wszystko wymieszaj i pozostaw w tym samym miejscu na siedem dni. Ostatni krok polega na odcedzeniu resztek winogron przez gazę i zlaniu wina do docelowych butelek. Będzie ono gotowe do spożycia po około 45 dniach.  

Domowej roboty czerwone wino świetnie sprawdzi się w towarzystwie cięższych dań z treściwym mięsem w roli głównej. Zaskocz swoich znajomych i zaserwuj je do takich rarytasów jak pieczony schab, wołowina w cieście czy pieczony kurczak. Życzymy smacznego! 

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Chłodnik z ogórków gruntowych

Dzisiaj coś na upalne dni. Przygotowałam chłodnik z ogórków gruntowych rzodki...

Odsłon: 114

30 min
9
>60 min
1
Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 373

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

151
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0