Ewa_Gotuje

Jakie patelnie warto mieć w swojej kuchni?

Kompletując wyposażenie domowej kuchni, warto zadbać o to, aby znalazł się tam komplet patelni. To niezwykle uniwersalne naczynia, które mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Znakomicie sprawdzają się one podczas robienia jajecznicy, smażenia naleśników lub kotletów czy przygotowywania sosu do makaronu. Jakie patelnie są dobre? Podpowiadamy!

Fot. Patelnia to naczynie, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni / materiały promocyjne

Jakie patelnie kupić do kuchni?

Patelnia - którą wybrać? Zestaw patelni powinien być wykonany z wysokiej jakości, bezpiecznych, odpornych na uszkodzenia, łatwych w czyszczeniu materiałów i pokryty nieprzywierającą powłoką. Jakie kupić patelnie? Godne polecenia są między innymi modele ceramiczne. Jakie patelnie ceramiczne sprawdzą się najlepiej? Ich cechą charakterystyczną jest odporność na temperatury w zakresie od -20 do +400 stopni Celsjusza. Naczynia tego typu równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują ciepło potrawy. To jednak nie wszystko. Ceramiczne patelnie są bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Podczas smażenia nie wydzielają one żadnych szkodliwych związków. Powłoka takich patelni nie wpływa na smak oraz zapach przyrządzanych dań oraz nie wchodzi w reakcję z produktami spożywczymi. To jednak nie wszystkie zalety ceramicznych naczyń. Pokryte są one gładką, nieprzywierającą powłoką, która jest odporna na zarysowania i zadrapania. Ceramiczne patelnie pozwalają na smażenie z niewielką ilością tłuszczu. Są one również łatwe w utrzymaniu w czystości i elegancko się prezentują.


 

Fot. Zestaw patelni ceramicznych Konighoffer Kingstone / materiały promocyjne

W wielu kuchniach można się spotkać z naczyniami granitowymi. Jakie patelnie granitowe będą najlepszym rozwiązaniem? To wysokiej jakości naczynia, które sprostają oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających kucharzy. Są one bowiem odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia, do jakich może dojść podczas codziennego użytkowania. Nawet mimo intensywnego użytkowania, na długi czas zachowują swoje cenne właściwości. Patelnie granitowe nadają się do smażenia na różnego rodzaju kuchenkach, a także do wykorzystywania w piekarniku. Bez obaw można ich używać do smażenia oraz duszenia potraw bez dodatku tłuszczu. Granitowe naczynia kuchenne są bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Nie reagują z żywnością i nie zmieniają smaku potraw oraz są łatwe w czyszczeniu. Ich niewątpliwym atutem jest także elegancki wygląd.

Największą popularnością cieszą się jednak patelnie teflonowe. Jakie naczynia tego typu warto kupić? Poza klasycznymi modelami, na sklepowych półkach można znaleźć również patelnie służące do smażenia naleśników czy woki, które znakomicie nadają się do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej. Patelnie teflonowe pokrywa gładka, nieprzywierająca powłoka pozwalająca na smażenie na bardzo małej ilości tłuszczu. Takie naczynia szybko się nagrzewają, są lekkie, łatwe w czyszczeniu i nadają się do używania na różnego rodzaju kuchenkach.

Jakie patelnie na indukcję wybrać?

Jakie patelnie do kuchni indukcyjnej sprawdzą się najlepiej? Naczynie tego typu musi być przystosowane do działania na takiej kuchence. Aby było to możliwe, jego dno powinno być wykonane z materiału ferromagnetycznego, czyli takiego, które przyciąga magnes. Musi być ono także płaskie i dobrze przylegać do pola grzewczego. Jakie patelnie do indukcji należy je kupić? Rozpoznać można je po oznaczeniu specjalnym symbolem indukcji, którym jest zwojnica. Znajduje się ono na spodzie naczynia lub jego opakowaniu. A jakie patelnie na gaz nadają się najlepiej? Dobre naczynia na indukcję działają również na innych rodzajach kuchenek - czy to gazowych, czy ceramicznych lub elektrycznych.


Fot. Patelnia non stick Starke Pro Glossy Copper, 24 cm / materiały promocyjne

Patelnie to jednak nie wszystko. Gwarancją codziennych sukcesów w gotowaniu jest także wysokiej jakości komplet garnków.

Patelnia to naczynie, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Idealny produkt tego typu powinien być dopasowany do rodzaju posiadanej kuchenki, wytrzymały, łatwy w czyszczeniu i posiadać nieprzywierającą powłokę.

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 142

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 74

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1114

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13