Ewa_Gotuje

Jaką wodą zalewać ogórki - zimną czy ciepłą?

Jak zrobić idealne ogórki kiszone? Przepisów jest wiele, większość zawiera oczywiście czosnek, chrzan, koper i solankę. Największe kontrowersje budzi jednak temperatura wody, z przygotowujemy zalewę. Sprawdź, czy do ogórków kiszonych wybierać wrzątek, czy raczej lepiej sprawdzi się zimna woda.

Zimna woda czy wrzątek, czym zalewać ogórki? | Fot.123RF/Picsel

Niektóre gospodynie do ogórków kiszonych używają wyłącznie wrzątku. Inne nie wyobrażają sobie ogórków bez chłodnej, źródlanej wody. Inni również grupa zwolenników gotowanej, aczkolwiek wystudzonej wody. Czy istnieje więc jeden właściwy sposób na ogórki kiszone?

Sprawdź także: Ogórki małosolne w butelce. Ten przepis to hit internetu

Jaką wodą zalać ogórki kiszone?

Wszyscy wiemy, że wrzątek to świetny sposób na pozbycie się bakterii i drobnoustrojów. Jednak zalewając ogórki oraz dodatki, takie jak czosnek i chrzan gorącą wodą, tym samym możemy pozbawić je cennych wartości odżywczych. Dlatego warto użyć wody w temperaturze 20 stopni, która jest bezpieczna dla warzyw, pozwala zachować składniki wartościowe dla organizmu.

Sekret pysznych ogórków tkwi również w odpowiednio przygotowanej solance. Jeżeli do jej zrobienia użyjesz zimnej wody, sól może się dobrze nie rozpuścić. Letnia woda będzie, więc dużo lepszych wyborem. Ponadto warto pamiętać o tym, że proces kiszenia ogórków polega na fermentacji mlekowej, za którą odpowiedzialne są dobroczynne bakterie. Dlatego temperatura oscylująca wokół 20 stopni, będzie idealna do ich rozwoju, co sprawi, że ogórki dobrze się ukiszą. 

Warto również pamiętać o tym, że woda do ogórków nie powinna zawierać, np. chloru, który może powstrzymywać proces fermentacji. Dlatego, jeśli używasz kranówki, możesz oczyścić ją ze zbędnych składników w filtrze węglowym.

Zobacz: Jak zrobić ogórki kiszone?

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13