Ewa_Gotuje

Jak zrobić placki ziemniaczane? Rób je w ten sposób, będą idealnie chrupiące!

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Z reguły smakosze placków dzielą się na zwolenników tych z dodatkiem cukru oraz osób, które kochają jeść je w wersji z mięsnym sosem. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, z pewnością zgodzisz się, że najważniejsze jest to, by placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowanie placków ziemniaczanych to proste zadanie, które może przysporzyć trudności niejednemu kucharzowi. Jeśli zależy wam na perfekcyjnie usmażonych plackach z chrupiącą skórą i delikatnym wnętrzem, skorzystajcie z naszych wskazówek.

Sprawdź także: Jak upiec babkę ziemniaczaną? Przepis krok po kroku

Jaki gatunek ziemniaków wybrać?

Do placków ziemniaczanych najlepiej wybrać mączystą odmianę ziemniaka, która charakteryzuje się dużą zawartością skrobi i niewielką ilością wody. Należą do nich: bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur i finezja. Decydując się na jedną z nich, mamy pewność, że po usmażeniu placki zachowają swoją strukturę i nie będą się rozpadać.

Jak przygotować ciasto na placki ziemniaczane?

Zaczynamy od starcia kartofli na tarce. Do tego celu najlepiej wybrać tarkę o średnich lub dużych oczkach. Dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana zyska jednolitą konsystencję, a po usmażeniu placki będą zawierały wyczuwalne kawałki ziemniaków.

Starte ziemniaki najlepiej odcedzić na gęstym sicie z nadmiaru wody. Następnie możemy dodać do nich przyprawy, jajko oraz odrobinę mąki. Z tym ostatnim składnikiem nie warto przesadzać, na trzy średniej wielkości ziemniaki możemy dodać jedną płaską łyżkę mąki. Jej nadmiar sprawi, że placki będą twarde, stracą swoją chrupkość i smak.  

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Do usmażenia placków będziemy potrzebowali patelni z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką oraz oleju. Zaczynamy od rozgrzania patelni. Placki możemy smażyć dopiero w momencie, kiedy olej uzyska wysoką temperaturę. Aby to sprawdzić, należy położyć na patelni odrobinę ciasta i sprawdzić, czy zaczyna skwierczeć. Placki smażymy na średnim ogniu. Wyłożenie masy ziemniaczanej na zimną patelnię i smażenie na wolnym ogniu sprawi, że zaczną one chłonąć zbyt dużo tłuszczu.

Na patelnie starajmy się nakładać małe porcje ciasta. Smażenie dużych i grubych placków zajmuje znacznie więcej czasu i trudniej jest uzyskać chrupiącą strukturę. 

Placki ziemniaczane smażymy po średnio trzy-cztery minuty z każdej strony na złoty kolor. Po ściągnięciu ich z patelni przekładamy je na półmisek wyścielony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Tak usmażone placki możemy serwować solo, z dodatkiem śmietany lub sosu (np. pieczarkowego czy gulaszowego). Sprawdzą się również w roli deseru, podawane np. ze śmietaną, owocami i cukrem.

Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują placki ziemniaczane. 

1. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placki ziemniaczane z brukwią

 Placki ziemniaczane z brukwią Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z brukwią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chrupiące placki ziemniaczane

 Chrupiące placki ziemniaczane Zobacz przepis

Chrupiące placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także: 

Nieoczywiste właściwości ziemniaka. Tego o nim nie wiedziałeś »

Kiedy solić ziemniaki? »

Placki ziemniaczane na siedem sposobów »

Najlepsze sosy do placków ziemniaczanych »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 53

60 min
3
30 min
44
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13