Sezon na truskawki

Jak zrobić nalewkę z goździków? Pij wieczorem, pomoże na sen i przeziębienie

Goździki mają zbawienny wpływ na działanie naszego organizmu. Spożywanie ich niewielkiej ilości każdego dnia może znacząco poprawić zdrowie. Jednym ze sposobów na ich przyjmowanie jest nalewka z goździków. Jak ją przygotować?

Nalewka z goździków | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Goździki to pączki kwiatów, które zbiera się z drzew goździkowca. Po wysuszeniu zamieniają się w przyprawę, która korzystnie wpływa na nasz organizm. Jakie zalety wynikają z przyjmowania goździków?

Sprawdź także: Nalewka na trawienie. Zawsze stoi u babci w kredensie

Jakie właściwości mają goździki?

Goździki charakteryzują się silnym zapachem, który spowodowany jest dużą zawartością eugenolu. To silny antyoksydant. Jego dawkowanie obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu. Regularne spożywanie kilku gramów goździków dziennie usprawnia proces produkcji insuliny.

Goździki mają silne działanie przeciwbakteryjne. Z tego powodu poleca się stosować go w problemach z jamą ustną. Nie tylko złagodzą ból zęba, ale także mogą pomóc przy nieświeżym oddechu. Olejki eteryczne, które można znaleźć w goździkach, mają także działanie uspokajające.

Na co pomaga nalewka z goździków?

Niewielka ilość nalewki z goździków każdego dnia może poprawić działanie naszego organizmu. Przyda się, kiedy mamy osłabioną odporność. Zapobiega stanom zapalnym, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Przez swoje działanie uspokajające kieliszek nalewki wieczorem może ukoić nasze nerwy i pomóc w zaśnięciu.

Zobacz: Jak zrobić korzenny koktajl?

Jak zrobić nalewkę z goździków?

Do przygotowania najprostszej wersji nalewki goździkowej potrzebujemy:

Składniki

  • 30 goździków,
  • 1 l wódki o mocy min. 40 proc.

Wybieramy najmniej uszkodzone goździki i wrzucamy je do słoika. Zalewamy je wódką. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni mieszamy płyn w naczyniu.

Po minimum trzech dniach filtrujemy roztwór i przelewamy do butelek. Szczelnie je zamykamy i chowamy w chłodnym miejscu. Aby uzyskać jak najwięcej wartości odżywczych, warto dać nalewce czas. Po ok. trzech miesiącach leżakowania jest gotowa do spożycia.

Aby polepszyć smak nalewki, można dodać na początku procesu do goździków także inne przyprawy. Doskonale sprawdzi się laska wanilii lub cynamonu. Można nalewkę również posłodzić. W tym przypadku warto najpierw zagotować przyprawy w garnuszku z wodą i odstawić na dobę. Po tym czasie odcedzić, a roztwór wymieszać z alkoholem. Taka nalewka powinna leżakować aż sześć miesięcy.

Jak pić nalewkę z goździków? Przeciwwskazania

Z picia nalewki powinny oczywiście zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby niepełnoletnie. Należy uważać przy jej przyjmowaniu, jeśli posiada się alergię lub nietolerancję na alkohol oraz goździki. Może także zaszkodzić osobom, które mają chorobę wrzodową żołądka, stany zapalne jelit oraz niewydolność nerek.

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 779

60 min
3
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 15

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3