Jak zrobić majonez idealny? Doda robi go z tego przepisu!

Jest jedną z najpopularniejszych wokalistek w Polsce, od lat króluje na scenie, świetnie radzi sobie również w mediach społecznościowych. Niewiele osób jednak wie, że Doda skrywa także zamiłowania do kulinariów. Ostatnio podzieliła się przepisem na... majonez. Sprawdź, jakie dodatki należy dorzucić do tego kultowego sosu, aby smakował jeszcze lepiej.

Fot.123RF/Picsel/ Fot. Natasza Mludzik/TVP/East News

Doda to postać, której nikomu nie trzeba przestawiać. Pomimo wielu kontrowersji nie można zaprzeczyć, że artystka jest ikoną polskiej sceny muzycznej. Miała okazję realizować się również na szklanym ekranie, zagrała boku Cezarego Pazury w filmie e „Pitbull. Ostatni pies”. Została także producentką głośnego filmu „Dziewczyny z Dubaju”. Co więcej, w zeszłym roku gwiazda świętowała jubileusz 20-lecia kariery scenicznej. Mimo długiego stażu w branży nieustannie zaskakuje publiczność nowymi utworami oraz zmieniającym się wizerunkiem. Fani zachwycają się jej nienaganną sylwetkę, która jest efektem dyscypliny, zdrowej diety oraz ćwiczeń fizycznych. Mimo tego, że jak sama wielokrotnie podkreśla jest typem sportowca, pozwala sobie na pewne kulinarne przyjemności. W jednym z porannych programów śniadaniowych, w którym była gościem, przyznała, że jej słabością jest... majonez. Co podkreśliła także w swoim reality show „Doda. 12 kroków do miłości”.

Jak zrobić majonez? Przepis Dody 

Zbliża się okres Wielkanocy, a co za tym idzie już niedługo majonez pojawi się niemal, w każdym polskim domu. Wybierając się do najbliższego marketu możemy dostrzec, że ceny majonezu poszybowały w górę. Jeśli chcesz zaoszczędzić, a przy okazji przygotować sos bazujący jedynie na sprawdzonych składnikach wysokiej jakości, możesz przygotować go w domu. Oczywiście w standardowym majonezie nie może zabraknąć żółtek jaj i oleju, jeżeli jednak lubisz eksperymentować z nowymi smakami, koniecznie wypróbuj majonez inspirowany przepisem Dody. 

Przygotuj: dwa żółtka jaj, 375 ml oleju rzepakowego, 30 ml oleju sezamowego, łyżeczkę ostrej musztardy, jedną limonkę, garść świeżej kolendry, sól i pieprz. 

Zacznij od dokładnego umycia jajek, najlepiej je wyparzyć, następnie oddziel białka od żółtek przełóż je do miski. Wyciśnij sok z limonki, przelej go do żółtek, dodaj musztardę i olej sezamowy, wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj olej rzepakowy, cały czas mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dorzuć posiekaną kolendrę i gotowe!

Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto z ricottą i borówkami

Delikatne, kremowe i idealnie wilgotne ciasto na serku ricotta. Smakuje wyśmi...

Odsłon: 66

15 min
5
30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5