Ewa_Gotuje

Jak zrobić gyrosa? Przepis krok po kroku

Zbliżają się urodziny, imieniny lub spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół? Żadna impreza nie może obyć się bez pysznej sałatki. Zdecydowanym faworytem w tej kategorii kulinarnych smakołyków jest oczywiście sałatka gyros. Popularne danie, które smakuje niemal każdemu. Czy wiesz jednak, jak zrobić gyrosa? Oto przepis krok po kroku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Warstwowa sałatka gyros od lat zajmuje szczególne miejsce na naszych stołach. Swoją popularność zawdzięcza łatwo dostępnym składnikom oraz temu, że jest prosta w przygotowaniu. Dodatkowo jej dużą zaletą jest to, że możemy dowolnie ją modyfikować, będzie świetnie smakować w wielu kombinacjach. Warto podkreślić, że jest to potrawa raczej tania, dlatego tak chętnie wybierana. W weekend czeka cię impreza? Nie ma na co czekać, czas wziąć się do roboty i przygotować pyszną sałatkę gyros. 

Sprawdź także: Meksykańskie przekąski na imprezę. 6 najlepszych pomysłów

Sałatka gyros – hit, każdej imprezy 

Skąd wziął się pomysł na przygotowywanie sałatki gyros? Prawdopodobnie inspiracją był grecki gyros, czyli potrawa z plasterkami mięsa opiekanego na rożnie. Sposób jego przygotowania może kojarzyć ci się również z popularnym fast-foodem, czyli kebabem. Ciekawostką może być to, że języku greckim słowo "gyros" oznacza "kręcić się" lub "obracać". Oryginalne danie przygotowywane z baraniny, wieprzowiny, mięsa wołowego, cielęcego, a nawet także drobiu. Podawane jest najczęściej w towarzystwie świeżych warzyw – sałaty, ogórka, pomidora czy cebuli, a także pity – czyli pszennego placka popularnego w krajach Bliskiego Wschodu. W greckim gyrosie nie może zabraknąć również sosu, zwykle jest on przygotowywany na bazie jogurtu, czosnku i świeżych ziół. Danie w nieco odmiennej wersji, podawane jest również w Polsce. Tu zyskało ono formę sałatki, jednak obok świeżych warzyw pojawia się również kukurydza w puszcze oraz ogórki konserwowe. 

Jak zrobić gyrosa? Przepis krok po kroku 

Przygotowanie domowego gyrosa jest niezwykle proste. Do zrobienia porcji na kilka osób, będziesz potrzebować: trzech piersi z kurczaka, puszki kukurydzy, pięciu ogórków konserwowych, jedną czerwoną paprykę, średniego ogórka szklarniowego, kapustę pekińską, jedną czerwoną cebulę, trzy łyżki majonezu, trzy łyżki jogurtu greckiego, keczup, przyprawę gyros oraz olej lub masło klarowane do smażenia. Opcjonalnie prażona cebulka i pomidorki koktajlowe. 

Zacznij od umycia kurczaka, następnie osusz go i pokrój w kostkę, wsyp przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj. Mięso możesz zakryć folią i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę tłuszczu, przełóż zamarynowanego kurczaka, usmaż na złoty kolor. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę i ogórka szklarniowego umyj i pokrój w kostkę. Cebulę posikaj w piórka, kapustę pekińską poszatkuj, ogórki kiszone pokrój w drobną w kostkę. Do miseczki włóż majonez i jogurt, dokładnie wymieszaj. Teraz możesz przejść do składania sałatki. Na dno dużej miski wyłóż pierś z kurczaka, a następnie warstwami ułóż: ogórki konserwowe, cebulę, odrobinę keczupu, kukurydzę, paprykę, ogórka szklarniowego, majonezowo-jogurtowy sos oraz kapustę pekińską. Do dekoracji możesz użyć prażonej cebulki oraz pomidorków koktajlowych. Pyszna sałatka na imprezę gotowa! 

Zobacz także:

Tajny babciny składnik racuchów. Tajemnica tkwi w „diabelskiej wodzie" »

Opiekacz nie tylko do kanapek. O jego ukrytej funkcji mało kto wie »

Jest zdrowy, ale nie dla wszystkich. Ustalono, kto nie może jeść miodu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 34

60 min
3
30 min
43
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13