Ewa_Gotuje

Jak zrobić gęsty, domowy majonez? Ten przepis jest w rodzinie od pokoleń

Przygotowywanie wielu imprezowych sałatek nie może obyć się bez dodatku majonezu. Oczywiście na sklepowych półkach znajdziesz przeróżne marki i rodzaje tego gęstego, białego sosu. Jeżeli jednak masz nieco więcej czasu, warto pokusić się o przygotowanie go w domu. Sprawdź, jak zrobić domowy majonez, oraz w jaki sposób najlepiej go przechowywać.

Najlepsze patenty na domowy majonez | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowy majonez to jedynie kilka prostych składników, dlatego bez trudu możesz zrobić go we własnej kuchni. Sekretem idealnego majonezu jest dokładne połączenie składników, dzięki czemu będzie kremowy i puszysty. Dużą zaletą przygotowania tego sosu w domu jest fakt, że będzie on pozbawiony wszelkich niepotrzebnych konserwantów, czy substancji zagęszczających. Doskonale pasować będzie do sałatki jarzynowej, kanapek, gotowanych jajek, a także grubo krojonych frytek. W poniższym artykule podpowiemy ci, czego będziesz potrzebować do jego przygotowania, oraz jak przechowywać domowy majonez. 

Sprawdź także: Najlepsze sałatki 2023 roku. 10 przepisów, które warto znać

Jak zrobić domowy majonez?

Zamierasz zrobić domowy majonez? Koniecznie zaopatrz się, w jajka, jeżeli masz możliwość wybierz jaja wiejskie, ekologiczne ze sprawdzonego źródła. Staraj się unikać jajek sklepowych z chowu klatkowego. Pamiętaj, że będziesz używać surowego jajka, dlatego należy je dokładnie umyć, a nawet wyparzyć. W ten sposób uchronisz się przed zatruciem pokarmowym. Podstawą majonezu będzie oczywiście olej roślinny, przeważnie używa się tego rzepakowego. Koniecznie wybieraj ten dobrej jakości z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma on najwięcej wartości odżywczych. Znajdują się w nim między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Nie może zabraknąć tu także wyrazistej musztardy, soku z cytryny lub odrobiny octu, a także soli i pieprzu do smaku. 

Jeżeli chcesz zrobić, domowy majonez, przygotuj: 350 ml oleju rzepakowego, jajko, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. 

Do miski wbij jajko, dodaj cytrynę, musztardę, odrobinę soli i pieprzu, wszystko zmiksuj na gładką masę. Następnie powoli dodawaj olej, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Miksuj całość, aż majonez będzie gęsty i kremowy. Możesz także przygotować majonez z dodatkami, doprawiając go ulubionymi przyprawami, na przykład chili, czosnkiem, ziołami prowansalskimi lub wędzoną papryką. Możesz także dodać zmiksowane świeże zioła, na przykład pietruszkę lub bazylię. Część oleju możesz zastąpić również oliwą z oliwek, świetnie będzie pasować tu oliwa truflowa

Jak przechowywać domowy majonez?

W miarę możliwości domowy majonez warto zużyć jak najszybciej od przygotowania, w końcu w swoim składzie zawiera surowe jajko. Jeżeli została ci większa ilość, przełóż go do szczelnie zamykanego, czystego, wyparzonego słoiczka. Koniecznie przechowuj go w lodówce.

Jak długo może stać domowy majonez? Informacje co do długości przechowywania majonezu różnią się w zależności od źródeł, najbardziej restrykcyjne z nich mówią, że jest to jedynie jeden dzień od zrobienia. Jednak przeważnie przyjmuje się, że jest to ok. tydzień. Niektóre gospodynie zapewniają, że ich majonez wytrzymuje nawet dwa tygodnie w lodówce. Najważniejsza jest oczywiście niska temperatura oraz szczelnie zamknięte, czyste opakowanie. Pamiętaj również, aby każdorazowo do nabierania majonezu używać czystej łyżeczki. 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »

Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »

Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13