Ewa_Gotuje

Jak zrobić dobry gulasz?

Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel


Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak wybrać dobre mięso na gulasz?

- Jak zrobić idealny gulasz? (przepisy)

 

Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o finalnym smaku potrawy.

Jakie mięso do gulaszu?

Warto poszukać sprawdzonego sklepu mięsnego lub rzeźnika, w którym zakupimy świeże mięso wysokiej jakości. W takich miejscach zwykle pracują osoby, które potrafią podpowiedzieć, jaki kawałek powinniśmy wybrać do planowanej przez nas potrawy. Ta wiedza jest wręcz bezcenna.

Im więcej będziesz wiedzieć o mięsie, tym łatwiej kupisz świetnej jakości kawałki. Spójrz na mapę zwierzęcia i zapamiętaj, gdzie umiejscowiony jest dany fragment. Skojarz je z wysiłkiem. Im dany mięsień mocniej pracuje, tym będzie twardszy i będzie wymagał dłuższej obróbki, np. łopatka, goleń, udziec. Te części możesz spokojnie wykorzystać do przygotowania gulaszu. Mięsa delikatniejsze (np. polędwica lub antrykot) będą lepiej smakować po krótkim obsmażeniu lub zgrillowaniu.

Wybierając mięso, powinniśmy również uważać na różnego rodzaju promocje. Oczywiście, atrakcyjna cena może wynikać z wielu czynników, jednak czasem może być po prostu zabiegiem marketingowym mającym na celu wypchnięcie złej jakości produktu.

Jak ugotować dobry gulasz?

Jeśli udało wam się zaopatrzyć w dobrej jakości mięso, możecie śmiało przystąpić do gotowania. Z pewnością pomogą wam w tym sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Gulasz po węgiersku

 Gulasz po węgiersku Zobacz przepis

Jak zrobić gulasz po węgiersku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym

 Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym Zobacz przepis

Gulasz jabłkowo-cebulowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Rozgrzewający gulasz

 Rozgrzewający gulasz Zobacz przepis

Jak zrobić rozgrzewający gulasz? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Gulasz piwny

 Gulasz piwny Zobacz przepis

Gulasz piwny przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Czeski gulasz wołowy

 Czeski gulasz wołowy Zobacz przepis

Czeski gulasz wołowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Gulasz z dynią i czarnuszką

 Gulasz z dynią i czarnuszką Zobacz przepis

Gulasz z dynią przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Gulasz ze schabu i warzyw

 Gulasz ze schabu i warzyw Zobacz przepis

Gulasz ze schabu i warzyw przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Wartości odżywcze różnych gatunków kasz »

Gęsina. Zapomniany rodzaj mięsa, który wraca do łask »

Jak się pozbyć nieprzyjemnego zapachu ryby z domu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 134

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 61

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1040

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13