Ewa_Gotuje

Jak wybrać grill odpowiedni do twoich potrzeb?

Rozpoczyna się wiosną, kończy w środku jesieni – sezon grillowy w Polsce to czas, na który wiele osób czeka z utęsknieniem przez całą zimę. Gdy tylko robi się cieplej, chętnie zbieramy się w gronie znajomych, by wspólnie cieszyć się doskonałym posiłkiem.

Fot. 123RF/Picsel

Aby grillowanie było przyjemnością, należy jednak poświęcić chwilę na wybranie grilla. Jak znaleźć wygodny w obsłudze i odpowiadający Twoim potrzebom model?

Rodzaje grillów

Poszczególne modele różnią się przede wszystkim metodą zasilania, która umożliwia wytworzenie ciepła, a w efekcie przyrządzenie jedzenia. Wśród urządzeń ogrodowych wyróżnia się:

- grille węglowe - tradycyjne, cieszące się dużą popularnością modele wymagające węgla i rozpałki, a także pewnych umiejętności w samodzielnym rozpalaniu

- grille gazowe - praktyczne i ekonomiczne w użyciu modele działające dzięki podłączonej butli gazowej;

- grille elektryczne - najprostsze w obsłudze, choć należy pamiętać, że sprawdzą się wyłącznie tam, gdzie można podłączyć je do gniazdka;

- grille gazowo-węglowe - modele stanowiące połączenie dwóch pierwszych rodzajów, zasilane w zależności od warunków gazem lub tradycyjnym węglem.


Wybór grilla ogrodowego - na co zwrócić uwagę?

W poszukiwaniu odpowiedniego modelu na letnie grillowanie uwzględnij następujące parametry:

- sposób zasilania - węglowy, gazowy, elektryczny lub połączenie dwóch rodzajów;

- wielkość grilla - na często organizowane spotkania w większym gronie warto zaopatrzyć się w odpowiednio duży grill, który umożliwi jednoczesne przygotowanie różnych rodzajów potraw;

- stabilność - dobrze przykręcone nóżki mają znaczenie szczególnie w przypadku najtańszych modeli węglowych, jako że stabilność minimalizuje ryzyko ich przewrócenia, a w efekcie stworzenia zagrożenia dla osób uczestniczących w grillowaniu;

- mobilność - gwarantuje możliwość grillowania nie tylko w ogrodzie, ale również np. nad jeziorem czy w innym wyznaczonym do tego miejscu. Zamontowane kółka przydadzą się zwłaszcza w dużych i ciężkich modelach;

- tworzywo - ma znaczenie dla trwałości oraz bezpieczeństwa danego modelu.

Reklama

Rodzaje grillów - zalety i wady

Każdy sposób zasilania grilla ma swoje mocne i słabe strony. Przed zdecydowaniem się na konkretny model, warto zastanowić się, czego oczekujesz od swojego urządzenia. Wiele osób szczególnie ceni grillowane, a przy tym delikatnie podwędzone potrawy - taki efekt można uzyskać wyłącznie przy użyciu tradycyjnego grilla węglowego. Wymaga on jednak umiejętności rozpalenia oraz podtrzymania ognia. Problem nie występuje w grillach elektrycznych, które muszą być z kolei podłączone do źródła prądu, co uniemożliwia grillowanie na nich z dala od cywilizacji. Rozważ wady oraz zalety wybranych modeli, aby móc korzystać z pełni ich możliwości.

Z czego powinien być wykonany grill ogrodowy?

Na rynku można znaleźć szeroki wybór modeli: od jednorazowych grillów aluminiowych po duże, profesjonalne grille ogrodowe. O ile tanie modele sprawdzą się podczas okazyjnego grillowania na łonie przyrody, na częstsze spotkania przy grillu warto wybrać trwalszy model. Jego trwałość nie zawsze musi iść w parze z wysoką ceną - grille ogrodowe można zdobyć taniej podczas sezonowych wyprzedaży w marketach budowlanych, np. Obi. Wybierając grill z rabatem, zwróć szczególną uwagę na materiał, z którego wykonano ruszt. Najlepiej sprawdzą się kratki żeliwne lub ze stali nierdzewnej, czyli tworzyw wytrzymałych, bezpiecznych i niewchodzących w interakcję z przygotowywanym jedzeniem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13