Jak właściwie przechowywać jajka?

Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas?

Fot. 123RF/Picsel

Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie przechowywać zakupione przez nas towary, by były świeże i nie zaszkodziły naszemu zdrowiu.

Doskonale wiemy, w jaki sposób powinniśmy przechowywać szybko psujące się produkty. Czy zastanawialiście się jednak w jakich warunkach magazynować jajka - w lodówce czy raczej w temperaturze pokojowej, w pudełku, czy może bez niego? Znamy odpowiedzi na te pytania!

Lodówka to dobre rozwiązanie

Jeśli dysponujemy piwnicą lub innym chłodnym miejscem, do którego nie docierają bezpośrednio promienie słoneczne, jajka możemy przechowywać poza lodówką. Musimy jednak pamiętać, że są one bardziej narażone na działanie drobnoustrojów, które znacznie zmniejszają ich trwałość. W takich warunkach jajka pozostaną świeże zaledwie przez 14 dni.

Jeśli chcemy przedłużyć świeżość jajek do 4 tygodni powinniśmy umieścić je w lodówce. Niska temperatura znacznie ograniczy aktywność mikrobów, dzięki czemu jajka pozostaną świeże na dłużej.

Aby jajka nie straciły swoich prozdrowotnych właściwości, zawsze przed schowaniem ich do lodówki sprawdź datę minimalnej przydatności do spożycia i postaraj się zużyć je przed jej końcem.

W pudełku czy bez?

Mimo iż nasze lodówki wyposażone są w specjalnie wyprofilowany pojemnik do magazynowania jajek, nie powinniśmy ich tam umieszczać. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie jajek w tekturowym pudełku. Dzięki temu, nie przejdą innymi zapachami z lodówki, które mogłyby niekorzystnie wpłynąć na ich smak.

Warto wiedzieć również, że jajka w pudełku powinny być ułożone szerszą powierzchnią ku górze. Taki zabieg sprawia, że pęcherz powietrza, który znajduje się wewnątrz jajek, zapobiega nadmiernej utracie wilgotności.

Jajka myj zawsze tuż przed użyciem

Skorupka jajka pokryta jest naturalną warstwą ochronną, która ma za zadanie zapobiegać przenikaniu drobnoustrojów do jego wnętrza. Dlatego też nie powinniśmy myć jajek przed włożeniem ich do lodówki.

Pamiętajmy również, aby pod żadnym pozorem nie przechowywać jajek z uszkodzoną skorupką - pęknięta łupinka sprzyja namnażaniu się bakterii.


Przeczytaj więcej o jajkach. Kliknij!


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
>60 min
8
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4