Ewa_Gotuje

Jak składać serwetki

Powszechnie wiadomo, że podawaniu potraw powinna towarzyszyć odpowiednia oprawa. Jak składać serwetki tak, by zachwycały?

Zaczynamy od klasycznej gwiazdy.

 

 

By złożyć serwetkę w elegancką, efektowną gwiazdę należy wykonac cztery proste kroki.

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, raz złożyć na pół, tak aby z dołu można było ją otworzyć; następnie górną i dolną warstwę jeszcze raz złożyć na pół w kierunku ku górze.
2. Następne składać serwetkę w fałdy w odstępach mniej więcej co 4 cm, raz w jedną, raz w drugą stronę, starannie dociskając w miejscach zgięć.
3. Po złożeniu przytrzymać marszczenia u dołu z jednej strony i odgiąć pierwszą zewnętrzna warstwę ku dołowi.
4. Odwrócić serwetkę i to samo powtórzyć z drugiej strony.
Aby całość lepiej się trzymała, można spiąć zszywaczem lub klipsem biurowym.

 

Efekty?

 

Kolejną serwetę jaką złozymy będzie kula.

 

 

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, raz skłądamy na pół.
2. Lewy górny róg poprowadzić do środka i zrolować aby róg leżał na rogu.
3. Skręcić w stożek a dolny róg wywinąć w górę.

 

Efekty?

 

A ostatnią propozycją jest klasyczny, tak często spotykany w restauracjach trójkąt.

 

 

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, złóż na pół po przekątnej. Prawy i lewy róg założyć na górny róg
2. Złożyć dolną połowę po przekątnej do tyłu.
3. Prawy i lewy róg połączyć - z tyłu.
4. Uformować prawy i lewy róg.

 

Efekty?

Źródło: informacja prasowa

Zdjęcia i grafiki dzięki uprzejmości PAPSTAR

 


Czy wiesz na czym polega etykieta biznes lunczu? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13