Ewa_Gotuje

Jak rozmrozić chleb w piekarniku?

Zdarza wam się kupować za dużo pieczywa, którego nie jesteście w stanie przejeść? Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, lepiej wykorzystać go w kuchni do przyrządzenia potraw lub wrzucić do zamrażalnika i wyciągnąć w momencie, kiedy będzie wam potrzebny. Jak rozmrozić pieczywo, aby odzyskało swoją chrupkość i smak? Skorzystajcie z naszych porad.

123RF/Picsel

Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia, dlatego chcąc wydłużyć jego świeżość, często korzystamy z zamrażalnika. Mrozić możemy niemal wszystko, począwszy od mięs i ryb, po warzywa, owoce i zioła. Do tych produktów zaliczamy również pieczywo. Taki sposób przechowywania pozwala na uniknięcie pleśni i wyrzucania produktów do kosza.

Jaki rodzaj pieczywa nadaje się do mrożenia?

Przed mrożeniem chleba warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Ważne, aby pieczywo było świeże. Najlepiej wybierać dobrej jakości chleb, na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży. Wypieki drożdżowe po rozmrożeniu często stają się zbyt kruche i tracą walory smakowe.

Mrożenie pieczywa z supermarketu, które jest wypiekane na miejscu, nie jest dobrym pomysłem. Jest ono wytwarzane z głęboko mrożonego ciasta i w większości przypadków zawiera sporą dawkę ulepszaczy smaku.

Jak mrozić chleb?

Chleb możemy mrozić w całości, w kawałku lub pokrojony na kromki. Bochenek przed włożeniem do zamrażalki należy owinąć folią spożywczą bądź aluminiową (tak, aby odciąć dopływ powietrza) i włożyć do foliowego opakowania. Chleb w zamrażalniku można przechowywać do kilku tygodni. Wtedy mamy pewność, że po rozmrożeniu nadal będzie świetnie smakował.

Jak rozmrażać pieczywo w piekarniku?

Pieczywo możemy rozmrozić na dwa sposoby. Jeśli chcemy szybko cieszyć się jego smakiem, wystarczy wyciągnąć pieczywo z worka i zamrożony bochenek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Upieczony chleb będzie miał chrupiącą skórkę i miękkie, delikatne wnętrze.

Innym sposobem, który zajmie nieco więcej czasu, jest wyciągnięcie pieczywa z zamrażalnika i rozmrożenie bez odpakowywania w temperaturze pokojowej. Przed jedzeniem wystarczy ściągnąć folię i wstawić go na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Pamiętajcie, aby pod żadnym pozorem nie mrozić ponownie tego samego pieczywa. Po rozmrożeniu będzie zbyt suche i mało apetyczne.

Zobacz także: 

Jak odświeżyć czerstwy chleb? >>

Czerstwy chleb - co z nim zrobić? >>

Jak upiec dobry chleb? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13