Sezon na truskawki

Jak przyrządzić tradycyjne szare kluski?

Danie wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku. Największą popularnością cieszy się w rejonie Wielkopolski, ale można się z nim spotkać w każdym zakątku naszego kraju. Występuje pod różnymi nazwami: szare kluski, szare pyzy, żelazne kluski, żelaziaki czy przecieraki. Jak wygląda tradycyjna receptura na ten przysmak?

Fot. 123RF/Picsel

Proste, tanie, smaczne i bardzo uniwersalne - tak moglibyśmy określić zalety tego dania. Wyglądem i sposobem przygotowania mogą przypominać kluski kładzione, ale od tych pierwszych różni ich jeden podstawowy składnik, jakim są ziemniaki.

Dawniej danie to było uważane za posiłek przeznaczony dla niższych klas społecznych, a przekazywano go sobie głównie w Kołach Gospodyń Wiejskich. Obecnie można się z nimi spotkać w wykwintnych restauracjach. Dzięki odpowiednio dobranym dodatkom stanowią nieprzeciętne dnie, które z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.

Jak je zrobić?

Tradycyjna receptura na to danie obowiązkowo musi zawierać obrane i starte surowe pyry, które po odsączeniu i odstawieniu na bok zyskują piękny ciemnoszary kolor. To właśnie temu produktowi kluski zawdzięczają swoją nazwę. Kolejnymi istotnymi składnikami są jajka oraz dwa rodzaje mąki: pszenna oraz żytnia. Pierwsza z nich, dzięki wysokiej zawartości glutenu, pozwala na uzyskanie odpowiedniej gęstości ciasta. Z kolei drugi rodzaj mąki pozwala uzyskać nieco  ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak. Obowiązkowo do ciasta powinniśmy dodać również przyprawy tj. sól i pieprz. Po połączeniu wszystkich produktów w misce należy przystąpić do gotowania klusek.
Szare kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Sposobów na ich formowanie jest co najmniej kilka. Można to robić za pomocą łyżki, noża lub widelca. Niektórzy wykorzystują do tego celu praskę do ziemniaków lub foliowy woreczek z odciętym rogiem. Jedną z najwygodniejszych metod jest ułożenie ciasta na desce trzymanej nad gotującą się wodą i wrzucanie go po kawałku do garnka. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię powinniśmy pogotować je przez około 1-2 minuty, następnie odsączyć i serwować jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

 

Szare kluski świetnie smakują zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Najczęściej są polewane tłuszczem i podawanie z dodatkiem skwarek i białego sera. Drugą równie popularną metodą serwowania jest zestawienie klusek z zasmażaną kiszoną kapustą. Świetnie prezentują się także z mięsnym sosem lub inną ciekawą omastą.

Jeśli szukacie ciekawych przepisów na ten przysmak, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników. Z pewnością każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.

 

1. Szare kluski ze skwarkami i białym serem

Fot. Baladynka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną i zrumienionym boczkiem

Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kluski szare

Fot. Malgoskawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kluski kładzione szare z majerankiem

Fot. srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kluski szare z pulpecikami i serowym sosem

Fot. Ania55 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 418

60 min
1
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 6

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3