Sezon na truskawki

Jak przyrządzić pierś z gęsi - z kością czy bez? Wyborne przepisy na pierś z gęsi

Gęsina uznawana jest w wielu kręgach za jeden z najszlachetniejszych gatunków drobiu - nic w tym dziwnego, ponieważ odznacza się ona niebywałą delikatnością i doskonałą prezencją. Jak przyrządzić ją w zaciszu własnej kuchni i z czym podawać pierś gęsi? Poznaj sprawdzone przepisy.

Pierś gęsi - sprawdzony przepis na przepyszne danie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gęsina bardzo rzadko gości na polskich stołach. Nic w tym dziwnego - proces jej obróbki wymaga nieco czasu, wiedzy i umiejętności. Można zaserwować ją na wiele sposobów, na przykład z jabłkami lub dodatkiem świeżych ziół i warzyw. Nierzadko spotykaną opcją jest także rosół na gęsinie lub tuszka podana w towarzystwie powideł ze śliwek i żurawiny. Jak przyrządzić pierś z gęsi - z kością czy bez? I dlaczego warto wprowadzić ją na stałe do menu już dziś? Odpowiedzi na to inne pytania znajdziesz poniżej.

Sprawdź także: Dodaje więcej energii niż kawa. W połączeniu z pieprzem cayenne spala tłuszcz na oponce

Mięso gęsi - wartości odżywcze i kalorie

Zanim zapoznasz się ze sprawdzonymi przepisami na gęsinę, warto zaznajomić się z podstawowymi informacjami na temat tego gatunku drobiu. Dlaczego warto regularnie spożywać mięso gęsi? Wartości odżywcze i kalorie dla tego pokarmu zaprezentowane są poniżej.

100 g mięsa z gęsi wraz ze skórą zawiera około 370 kalorii. Inaczej sytuacja ma się w przypadku gęsiny bez niej, ponieważ ta sama objętość ma jedynie około 160 kalorii. Nośnikiem tłuszczu w przypadku powyższej odmiany drobiu jest właśnie skóra. Pierwszy wariant dostarczy ci 34 g tego makroskładnika, natomiast ten drugi wariant posiada jedynie 7 g tłuszczu. 

Warto także pamiętać, że gęś to dobre źródło pełnowartościowego białka. Spożywając ją w ilości zaledwie 100 g, możesz liczyć na dawkę 20 g protein. Co więcej, w tej samej porcji znajduje się ok. 10,25 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezmiernie istotne dla zachowania układu sercowo-naczyniowego w pełnym zdrowiu. 

Jakie właściwości ma mięso gęsi? 

Okazuje się, że może ono poszczycić się szerokim prozdrowotnym działaniem. Jakie właściwości ma mięso gęsi? W jego wnętrzu kryje się całkiem sporo witamin, w tym witaminy A, E oraz te z grupy B. Ponadto, jedząc gęsinę, dostarczysz swojemu organizmowi sowitą ilość żelaza, potasu, magnezu i cynku. Uchodzi ona także za cenne źródło aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.  

Ogromnym atutem mięsa z gęsi jest wysoka przyswajalność poszczególnych substancji odżywczych. Dotyczy to szczególnie wspomnianego żelaza, które jest niezbędne w diecie osób borykających się z niedokrwistością. Co więcej, bogactwo kwasów omega-3 i omega-6 sprawia, że jej obecność w codziennym menu pozytywnie oddziałuje nie tylko na układ nerwowy, ale także odpornościowy i trawienny.  

Jak przyrządzić pierś z gęsi z kością? 

Jedną z najchętniej wybieranych partii omawianego mięsa jest pierś z gęsi z kością. Niestety wielu domorosłych kucharzy - w szczególności tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę z tym surowcem - ma obawy przed jej obróbką termiczną i stawia na wersję pozbawioną kości. Na szczęście istnieje kilka prostych trików na to, jak poradzić sobie z takim wyzwaniem.

Jak przyrządzić pierś z gęsi z kością? Do jej wykonania potrzebujesz podstawowych przypraw, czosnku, szalotek, jabłek, miodu nawłociowego, majeranku, cydru z miodem, oleju oraz tytułowego składnika. Od czego zacząć przygotowywanie powyższego smakołyku? Zmieszaj cydr z olejem, miodem, posiekanymi ząbkami czosnku, szalotkami, kawałkami jabłek oraz ziołami i przyprawami. W ten sposób powstanie podstawowa marynata, w której powinieneś moczyć gęsinę przez 24 godziny. Oczywiście pamiętaj o wstawieniu mięsa do lodówki.

Po wstępnej obróbce piersi z gęsi przełóż ją do brytfanki i wlej do niej szklankę marynaty, a następnie zatop w niej ćwiartki jabłek. Piecz wszystko pod przykryciem przez cztery godziny w 150 stopniach. Ważnym elementem obróbki termicznej jest podlewanie mięsa marynatą. Po wyjęciu go z piekarnika daj mu odpocząć, dzięki czemu nabierze ono soczystej tekstury. 

Z czym podawać pierś gęsi?

Oprócz pięknie zaserwowanego głównego składnika należy zadbać o stosowne dodatki, które jeszcze bardziej podbiją jego wyjątkowy charakter. Z czym podawać pierś gęsi? Na pierwszym miejscu plasują się owoce. Możesz dorzucić je do sosu lub wykonać z nich powidła albo konfiturę. Najlepiej sprawdzą się tutaj morele, brzoskwinie, żurawina, jabłka, pomarańcze i mandarynki.

Jeśli chodzi o zioła i przyprawy, rozważ połączenie gęsiny z tymi korzennymi, tj. goździkami, cynamonem i anyżem. Warto także zestawić ją z solą himalajską, cząbrem, czosnkiem, rozmarynem, owocami jałowca, miodem oraz majerankiem. Innym pomysłem będzie wykorzystanie napojów alkoholowych - przede wszystkim czerwonego wina i rumu.

A jakie warzywa pasują do gęsiny? Są to głównie czerwona cebula, ziemniaki, marchewka i pietruszka. Zachęcamy cię do eksperymentowania - przy ich pomocy możesz na przykład wykonać farsz, którym nadziejesz kaczkę lub upiec je w tym samym naczyniu żaroodpornym wraz z głównym składnikiem dania. 

Ciekawym duetem, który pobudzi kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy, jest gęsina i podroby. W tym wypadku nie musisz ograniczać się do tych pochodzących od gęsi. Spróbuj podać ją z kurzymi żołądkami, sercami lub wątróbką. Kropką nad i takiego dania będzie surówka z sezonowych warzyw. 

Pierś gęsi - sprawdzony przepis na przepyszne danie 

Gęsina oferuje bogactwo smaku i całe spektrum prozdrowotnych właściwości. To właśnie dlatego powinna ona regularnie pojawiać się na twoim stole. Po głowie chodzi ci smakowita pierś z gęsi? Sprawdzony przepis na jej wykonanie znajdziesz poniżej. Fani soczystych mięs z pewnością zainteresują się recepturą na pieczoną pierś z gęsi. Do jej zaserwowania potrzebujesz głównego składnika, szalotki, jabłek, cytryny, tymianku, granulowanego czosnku, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu. 

Umyj i osusz pierś, a następnie natnij jej skórkę w kratkę. Pamiętaj o tym, aby nie poprzecinać mięśni. Wymieszaj sok z cytryny z przyprawami i miodem - tak powstałą marynatę wykorzystaj do natarcia gęsiny. Wstępnie przygotowane mięso należy pozostawić w lodówce na kilka godzin. Dzięki temu przejdzie ono wszystkimi aromatami. 

Na dnie żaroodpornej brytfanki umieść ćwiartki jabłek i posiekaną w piórka cebulę. Warzywa powinny posłużyć jako rusztowanie, na którym delikatnie ułożysz pierś gęsi. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Obróbka termiczna powinna składać się z dwóch etapów. Na początku piecz gęsinę przez 60 - 70 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz ją przez jeszcze 150 minut. Pozwoli to na wchłonięcie cennych soków, które nadadzą charakter całemu daniu. 

Po wyjęciu piersi z piekarnika pokrój ją w skośne plastry, a owoce i warzywa zmiksuj w blenderze na gładką masę. Na zakończenie podaj ją w towarzystwie pieczonych ziemniaków posypanych drobno posiekanym koperkiem lub purée z batatów.

1. Pierś gęsi pieczona z dynią

 Pierś gęsi pieczona z dynią Zobacz przepis

Pierś gęsi pieczona z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

 Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą Zobacz przepis

Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pierś z gęsi pieczona na jabłkach

 Pierś z gęsi pieczona na jabłkach Zobacz przepis

Pierś z gęsi pieczona na jabłkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

 Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami Zobacz przepis

Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pierś gęsia duszona

 Pierś gęsia duszona Zobacz przepis

Pierś gęsia duszona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Gęsia pierś w galarecie

 Gęsia pierś w galarecie Zobacz przepis

Gęsia pierś w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Gęś z musztardą z 1904 roku

 Gęś z musztardą z 1904 roku Zobacz przepis

Gęś z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Kusi smakiem na ciepło i zimno. Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana »

Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »

Jak ukorzenić ananasa? Uprawa ananasa w doniczce krok po kroku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Chłodnik z ogórków gruntowych

Dzisiaj coś na upalne dni. Przygotowałam chłodnik z ogórków gruntowych rzodki...

Odsłon: 114

30 min
9
>60 min
1
Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 371

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

151
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0