Sezon na truskawki

Jak przyrządzać polędwiczki wieprzowe?

Polędwiczki wieprzowe to przysmak, który pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu w kuchni – nie dość, że są bardzo proste w przygotowaniu, to jeszcze wyglądają efektownie na talerzu, nawet jeśli wychodzą spod rąk mało doświadczonego kucharza. Szukasz najlepszej receptury na polędwiczki? Znajdziesz ją właśnie u nas!

Fot. 123RF/Picsel

Nie bez powodu polędwiczki wieprzowe określone są niezwykle „wdzięcznym" mięsem. Na ich korzyść z pewnością przemawia fakt, że doskonale komponują się z wieloma przyprawami, łatwo poddają się obróbce termicznej i można serwować je z dowolnymi dodatkami.

Przyrządzając polędwiczki, zaufaj po prostu swoim kulinarnym upodobaniom. Niezależnie od tego, z czym je podajesz, na pewno będą zachwycać swoim smakiem. Polędwiczka w sosie pieczarkowym, koperkowym czy musztardowym - uniwersalność tej potrawy sprawia, że trudno się nią znudzić.

Czy to oznacza, że polędwiczki wieprzowe to danie, którego nie da się zepsuć? Nie do końca. W ich przypadku ważny jest nie tylko smak i aromat, ale także jakość mięsa i odpowiednia długość pieczenia lub smażenia. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad lub kolację? Sprawdźmy!

Postaw na prostotę, czyli polędwiczka w sosie własnym

Do przygotowania polędwiczki w sosie własnym potrzebujesz kilku podstawowych składników. Poza mięsem na twojej liście powinna znaleźć się cebula, olej oraz pieprz i sól. Jeśli jesteś fanem bardziej wyrazistych smaków, świetnie sprawdzi się tutaj czosnek, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy oraz bulion warzywny. Niektóre przepisy zakładają także użycie mielonej papryki, masła i śmietany.

Polędwiczka w sosie własnym może być pieczona w piekarniku lub smażona i duszona na patelni. Jeśli wybierasz pierwszą opcję, cały proces warto rozpocząć od pokrojenia i podsmażenia cebuli. Gdy ta odpowiednio się zarumieni, przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Następnie dopraw mięso i podsmaż je z obydwu stron na tej samej patelni - taki zabieg sprawi, że polędwiczki będą aromatyczne i soczyste po wyjęciu z piekarnika.

Po obsmażeniu mięsa ułóż je na cebuli. Dodaj trochę wody lub bulionu warzywnego na patelnię, na której smażyły się polędwiczki, a następnie wlej ciecz do naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik na około 200 stopni i piecz potrawę przez około 30-35 minut. Gdy ta będzie gotowa, wyjmij ją ostrożnie z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby nico przestygła. Pokrój mięso i podaj z ulubionymi dodatkami.

Jeśli preferujesz duszone polędwiczki wieprzowe, musisz nieco zmodyfikować powyższy przepis. Najpierw pokrój mięso na plasterki, a następnie obsmaż z obydwu stron, aż się zarumieni. Odstaw mięso na bok i na tym samym oleju zeszklij cebulę. Przełóż mięso z powrotem na patelnię, zalej wodą lub bulionem i dodaj przyprawy. Przykryj naczynie pokrywką i duś jego zawartość do momentu, aż mięso stanie się miękkie.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Polędwiczka w sosie pieczarkowym - zgrany duet na twoim talerzu

Polędwiczka w sosie pieczarkowym to danie, które rozpieści podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jędrne pieczarki, lekko kwaskowaty sos i rozpływające się w ustach mięso to doskonała opcja na szybki obiad i romantyczną kolację z drugą połówką. Warto serwować je z takimi dodatkami jak młode ziemniaki z koperkiem, puree ziemniaczane z odrobiną chrzanu czy komosa ryżowa.

Przyrządzanie potrawy rozpocznij od dokładnego oczyszczenia mięsa z błonek i żyłek. Polędwiczkę pokrój na plasterki i oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni olej lub masło, a następnie obsmaż mięso z każdej strony. Przełóż je do oddzielnego naczynia i na tę samą patelnię wrzuć pokrojone pieczarki. Wymieszaj śmietanę z musztardą i dolej ją do pieczarek. Dodaj ulubione przyprawy i umieść na patelni polędwiczki. Całość gotuj jeszcze przez chwilę.

Jeśli nie wersja z pieczarkami, to może polędwiczki w sosie musztardowym?

Polędwiczki w sosie musztardowym są równie smaczne, co te z pieczarkami. Co więcej, ich przygotowanie jest tak samo proste - kolejna świetna opcja na szybki obiad! Możesz serwować je z dowolną kaszą, makaronem, ziemniakami, a nawet samym pieczywem. Ostrość podkręcaj za pomocą musztardy i nie zapomnij o aromatycznych przyprawach.

Do przygotowania polędwiczek w tej wersji potrzebujesz dobrej jakości mięsa, cebuli, czosnku, przypraw i ziół (np. tymianku i oregano), masła, śmietanki (min. 30%), oliwy, sosu sojowego oraz musztardy. Przyda ci się także bulion warzywny lub woda. Pamiętaj, aby najpierw oczyścić mięso, a następnie pokroić je w plastry i posypać mielonym pieprzem.

Po przejściu powyższych kroków podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej patelni. Na większej patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż polędwiczki wieprzowe z obydwu stron. Gdy te się zarumienią, wsyp do nich podsmażoną cebulę i czosnek, a następnie świeże zioła i przyprawy. Po chwili dodaj bulion i kilka łyżek śmietany. Całość gotuj jeszcze przez chwilę bez przykrywki.

Zobacz: Stir fry z udonem, polędwiczką wieprzową i warzywami

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad? Tak jak lubisz!

Polędwiczki wieprzowe to smaczna i zdrowa przekąska. Ich chude i niskokaloryczne mięso cenią sobie przede wszystkim osoby będące na diecie. Oczywiście sos i niektóre dodatki mogą podnieść ich wartość energetyczną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je w sosie własnym i serwować z pełnoziarnistą kaszą lub w formie sałatki.

Wbrew pozorom sałatka z polędwiczką jest tak samo uniwersalna, jak danie z kremowym sosem. Jeśli obawiasz się, że będzie zbyt mało sycąca, możesz przyrządzić ją z makaronem. Ogromną zaletą tej potrawy jest duża dowolność w wyborze dodatków. Sałata, rukola, szpinak, roszponka, cebula, suszone pomidory, ser pleśniowy czy gruszka - lista składników może być naprawdę długa!

Podobnie rzecz ma się z dressingiem. Sos cezar, winegret, balsamiczny czy musztardowo-miodowy doskonale podkreślą smak twojego dania. Lubisz eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki? Postaw na... polewę z czarnej porzeczki! Wybierasz klasykę? Wiedz, że zwykła oliwa z oliwek będzie równie smakowitym dopełnieniem.

Jeśli sałatkę traktujesz bardziej jako przekąskę, a nie tradycyjny obiad, możesz posłużyć się jednym z powyższych przepisów. Warto jednak podkreślić, że polędwiczki w sosie musztardowym czy pieczarkowym to nie jedyna opcja. Sos koperkowy, kurkowy, serowo-cebulowy, a nawet owocowy - możliwości jest mnóstwo, więc zdaj się na swoje kulinarne upodobania!

Polędwiczki wieprzowe - przepisy dla początkujących i zaawansowanych

Masz ochotę na pyszne i sycące polędwiczki wieprzowe? Przepisy na ten przysmak w różnych wersjach znajdziesz w naszym serwisie. Niezależnie od tego, czy wybierzesz mięso w sosie własnym, czy pieczarkowym, z pewnością uda ci się wyczarować smaczne i aromatyczne danie. Świetną alternatywą dla standardowej potrawy będą faszerowane polędwiczki wieprzowe, z którymi poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Smacznego!

 

1. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Fot. Smacznie_na_talerzu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem niedźwiedzim

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kruche i delikatne polędwiczki wieprzowe

Kruche i delikatne polędwiczki wieprzowe

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Faszerowane polędwiczki wieprzowe

Faszerowane polędwiczki wieprzowe

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Polędwiczki wieprzowe z boczniakami

Polędwiczki wieprzowe z boczniakami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą i kremowym risotto

Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą i kremowym risotto

Fot. MP3-ka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pogoda Interia to najlepsza prognoza pogody, która ma wszystko w jednej, fajnej apce! Wypróbuj teraz naszą nową aplikację pogodową. Wejdź do Google Play »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Chłodnik z ogórków gruntowych

Dzisiaj coś na upalne dni. Przygotowałam chłodnik z ogórków gruntowych rzodki...

Odsłon: 114

30 min
9
>60 min
1
Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 370

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

150
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0