Sezon na truskawki

Jak przygotować kurczaka?

Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka?

Fot. 123RF/Picsel

Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości. Podczas zakupów powinniśmy przestrzegać kilku zasad, gdyż tylko w ten sposób będziemy mieli pewność, że przygotowane przez nas dania będą zawsze smakować rewelacyjnie. Pamiętajcie, aby mięso kupować jedynie u sprawdzonych sprzedawców, którzy przestrzegają zasad higieny. Sklep powinien być czysty, a mięso koniecznie musi być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 4 stopnie Celsjusza. Wasze największe zaufanie powinno wzbudzać mięso paczkowane - chroni je to przed zanieczyszczeniem i pozwala mu dłużej zachować świeżość. Zwracajcie też uwagę na to, jak wygląda mięso, które kupujecie. Jeśli wasz kurczak ma nieładny kolor lub podejrzane przebarwienia, zrezygnujcie z jego zakupu.

Jak wyporcjować kurczaka?

Dokonując wyborów w sklepie, weźcie pod uwagę zakup całego kurczaka. Jest to zdecydowanie bardziej praktyczna i ekonomiczna opcja. Wykorzystanie go od A do Z nie powinno przysporzyć wam wielu problemów, gdyż kurczak jest niezwykle uniwersalnym mięsem. Nawet jego kości mogą posłużyć wam za podstawę do przygotowania różnego rodzaju sosów lub wywarów. W tym wypadku kluczem do sukcesu jest odpowiednie wyporcjowanie kurczaka. Przekonajcie się, że jest to prostsze niż myślicie.

Z czym połączyć kurczaka?

Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością przekona do siebie zarówno małe dzieci jak i osób nieco starszych. Co więcej, mięso to doskonale łączy się z różnego rodzaju dodatkami i przyprawami, dzięki czemu codziennie będziemy mogli przygotowywać smaczny i zaskakujący obiad. Wykorzystując kurczaka w kuchni nigdy nie zagrozi wam nuda.

Chcąc uzyskać śródziemnomorski smak, połączcie kurczaka z włoskimi ziołami, takimi jak bazylia, oregano, tymianek lub rozmaryn. Do tego wystarczy makaron i prosty sos pomidorowy, a uzyskacie pyszne danie we włoskim stylu.

Jeśli wolicie orientalne smaki, koniecznie zaopatrzcie się w pastę curry lub mieszankę indyjskich przypraw. W asyście mleczka kokosowego, ryżu i warzyw, stworzą prawdziwą, azjatycką ucztę.

Kulinarnych inspiracji warto również poszukać w Chinach. Tamtejsi kucharze wręcz wyspecjalizowali się w daniach typu stir-fry, które w kilka minut przygotujemy w woku. Chrupiące warzywa i soczyste mięso z pewnością podbiją wasze serca.

Masz sprawdzony przepis na danie z kurczaka, które za każdym razem zachwyca? Podziel się recepturą i wygraj fantastyczne nagrody!

A może macie ochotę na kulinarną podróż do Stanów Zjednoczonych? W takim razie powinniście przygotować domowe burgery drobiowe. Będą równie smaczne, co te przygotowane z wołowiny, jednak zdecydowanie obniżymy ich kaloryczność.

Jeśli zaś chcecie poznać lepiej kuchnię Wielkiej Brytanii spróbujcie przygotować tradycyjną zapiekankę drobiową. Złociste i chrupiące ciasto francuskie, skrywające sycącą potrawkę z kurczaka, będzie doskonalą propozycją, która poprawi wam humor w nawet najbardziej pochmurne dni.

To tylko niektóre z pomysłów na wykorzystanie kurczaka. Oczywiście nie możecie zapominać, że mięso drobiowe doskonale sprawdzi się również jako podstawa do przygotowania różnego rodzaju zup, sosów i bulionów. Ponadto będzie idealnym dodatkiem do lekkich sałatek i sycących kanapek.

Warto tylko pamiętać, aby kurczaka nie piec zbyt długo, gdyż wtedy staje się suchy i po prostu niesmaczny. Mięso będzie delikatniejsze jeśli wcześniej zamarynujecie je w aromatycznej marynacie z dodatkiem soku z cytryny lub jogurtu. Taki przepis nie może się nie udać.

Zobacz też: Przepisy na dietetyczne dania z kurczakiem. Kliknij!

Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 416

30 min
5
Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85654

15 min
79

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

134
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3