Sezon na truskawki

Jak przechowywać jabłka na zimę? Metoda mojego dziadka zawsze się sprawdza

Polska złota jesień to oczywiście czas, kiedy w sadach dojrzewają jabłka. Zebrane owoce, należy odpowiednio zabezpieczyć, aby jak najdłużej można było się cieszyć ich pysznym smakiem. Sprawdzimy, w jakich warunkach przechowywać jabłka na zimę, oraz czy można schować je do lodówki lub zamrozić.

Jak odpowiednio przechowywać jabłka na zimę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Jabłka to niezwykle zdrowe owoce, są źródłem witamin z grypy B, C i E, a także minerałów: wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i siarki. Nie brakuje w nich również błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom oraz wspiera prawidłową przemianę materii. Co więcej, błonnik ma wpływ na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Jedzenie jabłek to także sposób na zapobieganie miażdżycy, a także udarom i zawałom. Aby zachować wszystkie cenne właściwości jabłek, po zerwaniu należy je odpowiednio przechowywać. Zastanawiasz się, w jaki sposób je magazynować, czy można je mrozić, a może, nie wiesz, czy jabłka można przechowywać w lodówce? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także:  Energetyczna i zdrowa para, czyli owoce z masłem orzechowym. Które najlepiej się komponują?

W jakich warunkach przechowywać jabłka na zimę? 

Okazuje się, że przechowywanie jabłek na zimę nie jest tak proste jak się wydaje. Jeśli chcemy uniknąć pleśnienia i gnicia owoców, należy zadbać o kilka ważnych czynników. Liczy się odpowiednia temperatura i wilgotność, trzeba zapewnić im również odpowiednią wentylację. Podczas przechowywania dużej ilości jabłek nie można być zbyt sentymentalnym, uszkodzone owoce, trzeba jak najszybciej wyrzucić, ponieważ mogą zacząć się psuć, tym samym uszkadzając inne egzemplarze.

Warto pamiętać, że nawet lekko pęknięta skórka może być przyczyną gnicia owocu. Dlatego, zamiast je przechowywać, lepiej zjeść je od razu lub przeznaczyć na przetwory, na przykład pyszny sok, dżem lub jabłka do słoików, idealne na szarlotkę. 

Jabłka należy magazynować w chłodnych pomieszczeniach, o dużej wilgotności, które jednocześnie będą dobrze wentylowane, aby jabłka wolniej dojrzewały. Zaleca się nawet podlewanie podłogi wodą, ma to zapobiegać więdnięciu. Temperatura powinna wynosić od zera do czterech stopni. Jednocześnie należy zadbać o to, aby owoce nie przymarzły. 

Jak przechowywać jabłka w domu – skuteczne metody

Podczas przechowywania jabłek, warto skorzystać ze sprawdzonej metody stosowanej przez niejednego dziadka. Zaopatrz się w drewniane skrzynie, które następnie wyłożysz gazetami. Na spód warto ułożyć podwójną warstwę papieru. Do jednej tak przygotowanej skrzyni należy włożyć nie więcej niż 15 kilogramów owoców. Na wierzchu jabłek, również warto położyć gazety, spowolni to ich dojrzewanie. Nie zapomnij również o tym, aby na bieżąco sprawdzać stan owoców, tak by kontrolować to, czy nie zaczęły psuć się i pleśnieć.

Czy jabłka można przechowywać w lodówce?

Warto jednak pamiętać, że jabłka nie powinny być przechowywane w lodówce. Po zakupie najlepiej umieścić je w temperaturze pokojowej na kuchennym blacie, na przykład w misce na owoce, dobrze sprawdzą się te, które pozwalają na dostęp powietrza. Należy również pamiętać, że niektóre owoce, np. banany, mogą powodować szybsze dojrzewanie owoców, z powodu wydzielającego się z nich etylenu. 

Czy jabłka można mrozić?

Jabłka można również mrozić. Uprzednio należy je jednak umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki i na chwilę pozostawić na papierze. Następnie przełóż je do pojemnika lub woreczków przeznaczonych do mrożenia, należy pamiętać, aby nie upychać zbyt wielu owoców naraz. Może tu utrudnić ich wyciągnięcie z opakowania. Tak przygotowane owoce mogą spędzić w zamrażarce nawet rok. 

Źródła: chp-pasze.pl, deccoria.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Dobre na pamięć, stres i wysokie ciśnienie. Jedz między posiłkami lub pij pół szklanki dziennie »

Uprawa i przesadzanie mięty. Jakie właściwości ma mięta? »

Leśnicy podzielili się przepisem na miksturę. Na żołądek, jelita i nie tylko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
33
15 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 225

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 355

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 268

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3