Ewa_Gotuje

Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich. Zawsze stosuję metodę, której nauczył mnie dziadek

Zastanawiasz się, dlaczego orzechy włoskie są gorzkie? Czasem zdarza się, że po zdjęciu łupinki zamiast pysznego wnętrza czeka na nas niemiła niespodzianka. Ta niechciana goryczka może skutecznie popsuć smak ciasta, deseru lub owsianki. Wystarczy jednak zastosować prosty patent, który uratuje twoje dania. Sprawdź, jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich.

Gorzki smak orzechów – co oznacza? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wrzesień i październik to miesiące, w których zbieramy orzechy włoskie. To bardzo zdrowa przekąska, która doskonale sprawdzi się w przeróżnych wypiekach, możesz zastosować ją również jako dodatek do wielu dań. W składzie orzechów znajdziemy zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy, witaminę E, a także mnóstwo substancji mineralnych, takich jak: mangan, miedź, żelazo, fosfor, wapń czy cynk. Taki kompleks składników odżywczych rewelacyjnie wpływa na układ nerwowy, w tym pracę mózgu, wzmacnia kości i zęby, a także korzystnie wspiera układ krążenia i pracę serca, chroniąc je przed chorobami. Nie ma więc wątpliwości, że purella.pl/ powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Czy wiesz jednak, jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich? 

Sprawdź także: Jak szybko i łatwo rozłupać orzechy włoskie? Trzeba znać ten sposób, oszczędza nasz czas

Dlaczego orzechy włoskie są gorzkie?

Każdy, kto chociaż raz próbował orzechów włoskich, z pewnością uznał, że obok głębokich nut smakowych i lekkiej słodyczy, można wyczuć w nich lekką goryczkę. Warto pamiętać, że jeżeli zebrane lub zakupione przez ciebie orzechy są gorzkie, prawdopodobnie nieodpowiednio je obrałeś. To właśnie ich skórka odpowiada za gorzkawy posmak. Pamiętaj także, aby nie przechowywać orzechów zbyt długo, to również może niekorzystnie wpłynąć na ich smak. Odpowiednio zabezpieczone mogą postać w kuchennej szafce przez około rok. Należy umieścić je w szklanym lub plastikowym pojemniku, w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. 

Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich?

Jednym z najprostszych sposobów na pozbycie się skórki z orzechów włoskich będzie upieczenie ich w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około sześć do siedmiu minut. Możesz także podprażyć je przez kilka minut na suchej patelni lub zalać orzechy wrzątkiem. Taki zabieg w prosty i szybki sposób pomoże ci usunąć skórkę, która pod wpływem temperatury szybciej odejdzie. Jeszcze innym patentem jest gotowanie orzechów w mleku przez około pięć minut, co ma dodatkowo nadać im delikatniejszy smak. 

Warto jednak pamiętać, że w orzechowej skórce kryje się wiele cennych substancji, w tym antyoksydanty. Pomagają one w walce organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, co więcej mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne oraz antynowotworowe. 

Źródła: dietetycy.org.pl, purella.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13