Ewa_Gotuje

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin.

Fot. 123RF

Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane importowanym, azjatyckim czosnkiem, który ma niewiele wspólnego z tym, który hoduje się na terenie Unii Europejskiej.
Dlaczego powinniśmy unikać chińskiego czosnku? Przecież na pierwszy rzut oka wydaje się być niemal identyczny, co ten hodowany nad Wisłą. Niestety, przy drugim, nieco dokładniejszym, spojrzeniu zauważymy, iż te dwa rodzaje czosnku dzieli naprawdę wiele.

Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, że w chińskim czosnku znajdziemy zdecydowanie mniej substancji bakteriobójczych (m.in. allicyny oraz olejków eterycznych), które decydują o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny. Nic więc dziwnego, iż domowe syropy przygotowane na bazie chińskiego czosnku są nieskuteczne. Także potrawy z jego dodatkiem smakują inaczej i są mniej aromatyczne.

Na tym jednak nie kończą się wątpliwości w stosunku do azjatyckiego czosnku. Coraz częściej możemy słyszeć głosy, mówiące o tym, iż hoduje się go w niepewnych warunkach, dodając do nawozów antybiotyki, pestycydy oraz różnego rodzaju chemikalia. Na terenie Europy, uprawy podlegają ścisłej kontroli, jednak w Chinach przepisy nie są już tak restrykcyjne. Wiele osób obawia się, iż może mieć to poważny wpływ na nasze zdrowie.

Jak więc odróżnić polski czosnek od chińskiego? Ten pochodzący z Azji jest zdecydowanie większy, a jego skórka jest wręcz śnieżnobiała. Główki czosnku hodowanego nad Wisłą mają różowy, szary lub delikatnie fioletowy kolor oraz nieregularny kształt. Są również znacznie mniejsze i zdecydowanie trudniej jest je obrać. Chiński czosnek jest mniej soczysty i bardziej wysuszony, dlatego skórka odchodzi od niego znacznie łatwiej. Nie ma też co ukrywać, iż warzywa, które wyhodowano w Polsce są znacznie droższe od tych sprowadzonych z Azji.

Warzywa te różni także smak. Chiński czosnek jest łagodny oraz lekko słodki, a charakterystyczny zapach po jego spożyciu nie utrzymuje się bardzo długo. Jeśli polski czosnek będziemy przechowywać w odpowiednich warunkach, po pewnym czasie zacznie kiełkować z kolei jego chiński odpowiednik po prostu zapleśnieje lub zgnije.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 248

30 min
5

Polecane artykuły

2
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13