Ewa_Gotuje

Jak mrozić fasolkę szparagową? Sposoby na fasolkę szparagową na zimę

Lato to czas, kiedy fasolka szparagowa jest najsmaczniejsza, a jednocześnie najkorzystniejsza cenowo. Warto więc zaopatrzyć się w większą ilość, aby w kolejnych miesiącach móc cieszyć się domowymi mrożonkami. Sprawdź, jak mrozić fasolkę szparagową, aby była najsmaczniejsza oraz zachowała wszystkie wartości odżywcze.

Sposoby na mrożenie fasolki szparagowej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mrożenie to jeden z najzdrowszych sposobów konserwowania i przechowywania żywności, powoduje znikome utraty substancji odżywczych. Warzywem, które bez obawy można mrozić jest fasolka szparagowa. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E oraz beta-karotenu, a także minerałów, magnezu, fosforu czy potasu.

Jedzenie fasolki pomaga regulować ciśnienie krwi, wpływa także korzystnie na pracę układu nerwowego. Co więcej, obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi oraz chroni organizm przed miażdżycą. Ponadto fasolka szparagowa jest niskokaloryczna, dzięki czemu bez obaw mogą jeść ją osoby na diecie odchudzającej. Zastanawiasz się, w jaki sposób mrozić fasolkę szparagową? Oto kilka prostych sposobów. 

Sprawdź także: Domowy "botoks w płynie" za niecałe 10 zł. Dietetyczka podaje recepturę

Jak mrozić fasolkę szparagową?

Przed mrożeniem fasolki szparagowej należy ją dokładnie umyć i osuszyć, warto odciąć od niej również końcówki. Fasolka szparagowa mrożona na surowo zachowa najwięcej wartości odżywczych. Należy także zaopatrzyć się w woreczki strunowe lub plastikowe pojemniki odpowiednie do przechowywania żywności w niskiej temperaturze. 

Fasolka szparagowa na zimę – sposoby 

Niektóre osoby przed zamrożeniem fasolki blanszują ją, czyli zanurzają we wrzącej wodzie z solą i łyżeczką cukru na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund, a następnie na chwile wkładają ją do zimnej wody, można dorzucić do niej również kostki lodu. Wówczas po ugotowaniu zachowuje pożądaną chrupkość.  

Inną poradą, którą warto mieć na uwadze podczas gotowania mrożonej fasolki jest dolanie do wody mleka. Ten zabieg ma zredukować goryczkę oraz poprawić smak fasolki. Jeżeli mrożona fasolka będzie nam potrzebna do zup jarzynowych, warto również pokroić ją na mniejsze kawałki. 

Warto wspomnieć również o tym, że innym sposobem na zachowanie świeżości fasolki jest przygotowanie jej w słoiku. Ten patent idealnie sprawdzi się zimą. 

Fasolka zamknięta w słoiku

 Fasolka zamknięta w słoiku Zobacz przepis

Fasolka zamknięta w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasolka szparagowa

 Fasolka szparagowa Zobacz przepis

Fasolka szparagowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasolka szparagowa ze słoika

 Fasolka szparagowa ze słoika Zobacz przepis

Fasolka szparagowa ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, facebook.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13