Sezon na truskawki

Jak kisić buraki do picia krok po kroku. Kto powinien pić kiszonkę z buraków?

Buraki to istne superfoods - kryją w sobie cały wachlarz drogocennych substancji. Jednak aby wydobyć z nich wszystko, co najlepsze, warto je ukisić. Na co pomaga sok z kiszonych buraków i kto powinien go regularnie pić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Jak kisić buraki do picia krok po kroku? Ważne, jak ułożysz je w słoiku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sok z kiszonego buraka to produkt fermentacji mlekowej. W jej wyniku rozkładane są cukry proste i produkowany jest kwas mlekowy, który nadaje tego typu przetworom charakterystyczny posmak i aromat. Pozwala on na wzbogacenie danego produktu o cenne kultury bakterii, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Jak kisić buraki do picia krok po kroku? 

Sprawdź także: Jak zrobić placki z cukinii, żeby się nie rozpadały? Wyjdą chrupiące i nietłuste

Jak kisić buraki do picia krok po kroku? 

Aby przygotować sok z kiszonych buraków, potrzebujesz czerwonych buraków, ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku i soli. Obierz i pokrój buraki na mniejsze kawałki. Ułóż je w miarę blisko siebie w dużym słoju. W równych odstępach umieść kilka ząbków czosnku, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zalej je solanką. Pamiętaj, aby płyn przykrywał wszystkie składniki, w przeciwnym wypadku może dojść do zepsucia zakwasu. Na samym końcu przykryj naczynie bawełnianą szmatką i pozostaw na około sześć dni w ciemnym i ciepłym miejscu. 

O czym należy pamiętać podczas kiszenia buraków? Co jakiś czas zaglądaj do przygotowanego przez siebie słoika. Jeśli na wierzchu zalewy pojawiła się pleśń, wylej cały zakwas i przyrządź nową porcję. Kiszonka to bardzo praktyczna opcja kulinarna, ponieważ z raz ukiszonych buraków można wyczarować kilka porcji zakwasu buraczanego. Wystarczy ponownie zalać je wodą z solą i odczekać sześć dni. 

Kto powinien pić sok z kiszonych buraków? 

Ten domowy przetwór posiada całe mnóstwo zalet, dzięki czemu każdy powinien znaleźć dla niego miejsce w swoim menu. Kto powinien pić sok z kiszonych buraków? Na jego regularnym spożywaniu skorzystają przede wszystkim osoby borykające się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. A to wszystko za sprawą obecnych w nim dobroczynnych bakterii.  

Szukasz skutecznych sposobów na zrzucenie nadprogramowych kilogramów? W takim razie rozważ wdrożenie zakwasu z buraka do swojej diety. Co ciekawe, jest on także polecany sportowcom, ponieważ poprawia on ogólną wydolność organizmu, działając jak naturalny energetyk.  

Ciekawym zastosowaniem soku z kiszonych buraków jest wykorzystanie go jako remedium na kaca po zakrapianej imprezie. Poprawia on krążenie, usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i wycisza pracę jelit. Aby działał on ze zdwojoną siłą, warto wypić go dwa razy - zarówno przed, jak i po imprezie. 

Zobacz: Jak zrobić koktajl z buraków?

Na co pomaga sok z kiszonych buraków? 

Ze względu na swoje właściwości jest on szczególnie polecany osobom cierpiącym na dysbiozę jelitową. Jest to stan, w którym stosunek dobrych mikroorganizmów zmniejsza się na rzecz tych niekorzystnych dla ludzkiego zdrowia. W jego wyniku wzrasta ryzyko takich schorzeń jak IBS, SIBO oraz IMO.   

Na co jeszcze pomaga sok z kiszonych buraków? Inną dolegliwością, w której powyższy surowiec znajdzie doskonałe zastosowanie, jest anemia. Oprócz tego dane naukowe dowodzą, że jego regularne picie obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, obniża cholesterol i poprawia odporność

Jakie właściwości mają kiszone buraki?

Jakie właściwości mają kiszone buraki? Mogą one poszczycić się ich całym wachlarzem, a wszystko to za sprawą bogatego składu, jakie oferują. Jako naturalny probiotyk, jest on źródłem dobroczynnych kultur bakterii. To właśnie dlatego specjaliści rekomendują go jako uzupełnienie diety podczas antybiotykoterapii i tuż po niej. Świetnie sprawdzi się on na podreperowanie odporności w sezonie jesienno-zimowym. W jego środku znaleźć można przede wszystkim witaminę C, a także takie mikroelementy jak potas, wapń, sód i magnez. Zawiera on także całe mnóstwo polifenoli, które niwelują zniszczenia, jakie wyrządził w twoim organizmie stres oksydacyjny. 

Czym różni się sok z buraków od zakwasu? 

Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków to terminy, które są bardzo często stosowane wymiennie. Warto jednak pamiętać, że jeśli w sklepie sięgasz po ten drugi, to może on być produktem pozyskiwanym poprzez tłoczenie buraków, a nie ich zakwaszanie. Warto jednak pamiętać, że oba przetwory odznaczają się działaniem prozdrowotnym i wykazują korzystny wpływ na układ trawienny, sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy. 

Sok z kiszonych buraków - przeciwwskazania 

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do picia soku z kiszonych buraków? Na przetwory powinny uważać osoby borykające się z dną moczanową. Okazuje się bowiem, że warzywo może zaostrzać jej przebieg. Drugą jednostką chorobową, przy której należy zachować szczególną ostrożność, jest kamica nerkowa.  

Jak wykorzystać kiszone buraki w kuchni? 

W pierwszej kolejności polecamy spróbować je solo. Ich delikatny i lekko kwaśny smak sprawi, że chętnie sięgniesz po nie jako po przystawkę do wielu dań obiadowych, a także jako zwieńczenie tradycyjnych kanapek.  

Nie wiesz, jak wykorzystać kiszone buraki w kuchni? Jeśli lubisz nieco mniej klasyczne rozwiązania, spróbuj wyczarować chipsy z kiszonych buraków. Wystarczy pokroić je w cienkie plasterki i ułożyć na blaszce, którą wyłożysz papierem do pieczenia. Obróbka termiczna powinna trwać na tyle długo, aby stały się one chrupiące. 

Fani zdrowych przekąsek ucieszą się, że buraki z zakwasu można z powodzeniem użyć do przyrządzenia doskonałej sałatki. Do jej wykonania - oprócz głównego składnika - potrzebujesz rukoli, szpinaku, nasion słonecznika, oliwy z oliwek i suszonej papryczki chili. Wystarczy, że na suchej patelni podprażysz nasiona słonecznika, pokroisz buraki w niewielkie paseczki, a fetę w kostkę. Wymieszaj ze sobą wszystkie komponenty, a następnie skrop je kilkoma kroplami oliwy z oliwek połączonej z ostrą papryką chili. 

Miłośnicy zup z pewnością ucieszą się, że kiszone buraki można zagospodarować jako wkład do aromatycznego barszczu. W co należy zaopatrzyć się w sklepie? Przede wszystkim w sztukę mięsa, naturalną kostkę rosołową, która wzbogaci aromat zupy, ziele angielskie, liść laurowy, a także pieprz i sól. Wystarczy, że zetrzesz buraczki na tarce i dodasz je do zupy. Wówczas nie musisz już używać kwasku cytrynowego. Fantastycznym trikiem jest także wstępne podpieczenie plasterków buraka w piekarniku. Tak wykonane chipsy możesz także do udekorowania wierzchu zupy. Dobrą opcją jest także zabielenie go jogurtem naturalnym lub delikatną śmietaną. 

1. Sok z kiszonych buraków

 Sok z kiszonych buraków Zobacz przepis

Sok z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sok z buraków bez sokowirówki

 Sok z buraków bez sokowirówki Zobacz przepis

Sok z buraków bez sokowirówki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sok z kiszonych buraków

 Sok z kiszonych buraków Zobacz przepis

Sok z kiszonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: zywienie.medonet.pl, naszeszlaki.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdrowy deser, który ma zero kalorii. Hit tego lata przygotujesz w domu »

Jedna sztuczka, która odmieni przetwory. Ogórki małosolne będą twarde i chrupiące »

Efekt jojo wpływa nie tylko na sylwetkę. Skutki odczuwają serce i wątroba »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
32
15 min
2
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 216

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 261

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 264

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3