Sezon na truskawki

Jagody Acai - jagody młodości i smukłej sylwetki

Nazywane są super jagodami ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Posiadają wysoki potencjał antyoksydacyjny, chronią komórki organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wspierają system krwionośny, odpornościowy i nerwowy, a także wzmacniają wzrok i jasność umysłu.

Fot. materiały prasowe
Mowa o jagodach acai - małych, fioletowych owocach zapewniających energię i usprawniających działanie całego organizmu.
Jagody acai pochodzą z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Zbierane z drzew palmowych stanowią istotny składnik diety ludności zamieszkującej dorzecze Amazonki. Ich zdrowotne właściwości zostały zauważone przez rdzennych mieszkańców tego regionu. Uznali je za pomocne w leczeniu m.in. problemów gastrologicznych, stosowano je również jako leki przeciwgorączkowe. Ich smak opisuje się jako mieszankę czekolady z jagodami, a wyglądem przypominają winogrona.

Superjagody i superwłaściwości dla naszego organizmu

Ze względu na swoje liczne właściwości acai nazywane są superjagodami i zalicza się je do grupy superfoodów. W ich wnętrzu znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole i błonnik. Połączenie tych składników zapewnia energię oraz usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Obecne w jagodach luteina i zeaksyna chronią ciało przed stresem oksydacyjnym i dbają o dobry wzrok.
Choć jagody acai nie są jeszcze tak bardzo popularne w Polsce, to z pewnością warto im się bliżej przyjrzeć. Każdy owoc ma dużą pestkę, która nie nadaje się do spożycia, ponieważ jadalny jest tylko miąższ, stanowiący do 20 % całego owocu. Tym bardziej, łatwiej sięgnąć po gotowy superfood w postaci fioletowego proszku - właśnie na ten kolor należy zwrócić szczególną uwagę. Dlaczego? Ponieważ fioletowe owoce to bogate źródło polifenoli, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy zmniejszających stan zapalny, niwelujących wolne rodniki, mające swój duży udział w rozwoju wielu chorób, zwłaszcza tych układu krążenia. Ponadto spowalniają proces starzenia, a nawet zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych - tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny Purella Superfoods.

W zdrowym ciele, zdrowy duch

Antyoksydanty i polifenole obecne w owocach zmniejszają stres oksydacyjny i stany zapalne, a także chronią mózg przed chorobami wieku starczego - Parkinsonem i Alzheimerem. Zawarte w acai związki poprawiają pamięć, aktywując przesyłanie sygnałów między synapsami poprawiają przepływ krwi w mózgu. Ponadto wykazują działanie ochronne na serce. Regularnie zjadane mogą obniżyć ryzyko zawału serca i przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Proszek z jagód acai może również pomóc w obniżeniu cholesterolu i ustabilizowaniu poziomu cukru u osób z nadwagą. Jagody są bogate w korzystne dla zdrowia serca kwasy tłuszczowe, szczególnie w kwas oleinowy, palmitynowy i linolowy.
Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne jagody acai coraz częściej wykorzystywane są w kuchni Polaków w postaci sproszkowanych superfoodów, jak np. te od Purella Superfoods. Dodaje się je do smoothie, owsianek, soków czy owocowych deserów. Największą popularnością wśród dań z ich wykorzystaniem cieszy się acai bowl, czyli śniadaniowa miska jagód acai w towarzystwie przepysznych dodatków.

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85402

15 min
79
Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 180

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

133
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3