Ewa_Gotuje

Ile będzie kosztował karp na święta? To cena wigilijnej ryby w 2022 roku

Jeśli jesteś w gronie osób, które bez karpia nie wyobrażają sobie wigilii, w tym roku lepiej przygotuj większe oszczędności. Ile będzie kosztował karp na święta? Ceny ryby w 2022 roku poszybowały intensywnie w górę.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przy panującej już dłuższy czas inflacji, niejeden Polak żartuje, że znalazł się na przymusowej diecie. Ceny produktów spożywczych drożeją z dnia na dzień i coraz trudniej znaleźć tańsze zamienniki, co przekłada się na skromniejsze posiłki. Większość osób przygotowuje też oszczędności na Boże Narodzenie, które w tym roku pochłonie znacznie więcej pieniędzy z domowego budżetu. Ile będzie kosztował karp na święta? Ceny wigilijnej ryby są naprawdę wysokie. 

Sprawdź także: Danie za 3,5 zł dla każdego głodomora. Sycący i szybki obiad na dziś

Ceny karpia 2022

Ile będzie kosztował karp na święta? To pytanie już od kilku tygodni pojawia się jako częste zapytanie w wyszukiwarce internetowej. Trudno się dziwić, wielu Polaków ustala budżet na Boże Narodzenie z wyprzedzeniem. Tym bardziej, gdy panuje wysoka inflacja, a na stole tradycyjnie „powinno" pojawić się 12 potraw. 

Wigilijna ryba podrożała już rok temu i kosztowała ok. 18-20 złotych za kilogram (co stanowiło podwyżkę na poziomie ok. 30 proc.), co odczuło i zaobserwowało wielu Polaków. Jak kształtują się ceny karpia w 2022 roku? Najnowsze prognozy nie są pokrzepiające - za świeżego karpia zapłacimy nawet 30-40 proc. więcej niż w zeszłym roku

Cena karpia w 2022 roku w gospodarstwach hodowlanych wyniesie ok. 30 złotych za kilogram ryby. W supermarketach i sklepach spożywczych, ze względu na marżę, koszty będą co najmniej o kilka złotych wyższe. Na wzrost cen mają oczywiście wpływ drożejący pokarm dla ryb (głównie jest to zboże), droższa energia elektryczna (hodowla) i wysokie ceny paliwa (transport). 

Zobacz: Pieczony pstrąg na warzywach

Co zamiast karpia na wigilię?

Jeśli cena za karpia w 2022 roku okaże się dla ciebie zbyt wysoka, pamiętaj, że możesz zamienić rybę na wiele innych, równie pysznych gatunków i nie będzie to żadna ujma dla rodzinnego, uroczystego obiadu. 

Co podać zamiast karpia na wigilię? Możesz na przykład zdecydować się na pstrąga. Nie dość, że to tania i łatwo dostępna ryba, to jeszcze zawiera szereg cennych witamin i minerałów. Na danie główne przygotuj go na parze, w piekarniku lub na grillu - będzie lekkostrawnie i przepysznie. 

Kolejną zdrowszą i tańszą propozycją na święta będzie dorsz (najlepiej atlantycki). Ryba posiada bardzo delikatne mięso i niewiele tłuszczu, a możesz ją podać w towarzystwie wielu dodatków. Zaserwuj go z dodatkiem masła czosnkowego, cytrusów, pora czy w formie zapiekanki ziemniaczanej z kapustą. 

Podczas wigilijnej wieczerzy odpowiedni będzie też sandacz. Podany w płatkach migdałowych albo z sosem grzybowym zaprezentuje się niezwykle elegancko. To świetna ryba dla wszystkich, którzy nie przepadają za ośćmi, których w karpiu pełno. Sandacz jest niskokaloryczny i niemal całkowicie pozbawiony problematycznych ości. 

Zobacz także:

Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »

Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »

Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 61

60 min
3
30 min
44
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13