Ewa_Gotuje

Hybryda gorzkiej pomarańczy i cytryny zbija cukier i cholesterol. Kto powinien jeść bergamotkę?

Bergamotka to niepopularny owoc, który znany jest przede wszystkim z charakterystycznego zapachu kojarzonego z herbatą Earl Grey. Ze względu na swój wygląd - często mylona z limonką i cytryną. Bergamotka ma specyficzny smak, jednak warto ją wykorzystywać w kuchni ze względu na właściwości zdrowotne.

Co to jest bergamotka? Owoc często myli się z limonką lub cytryną | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest bergamotka?

Bergamotka to jedna z odmian pomarańczy. Jej owoce wyglądem przypominają bardziej limonkę czy cytrynę. Jej skórka jest gładka i ma żółtawozielonkawy kolor. Miąższ bergamotki jest barwy jasnozielonej. Jego smak wyróżnia się szczególnie, gdyż jest gorzko-kwaśny. 

Z tego powodu bergamotka nie jest raczej spożywana na surowo. Zazwyczaj uzyskiwane są z niej olejki eteryczne. Owocu dodaje się także do herbat czy aromatów. Mimo to bergamotka zawiera bardzo dużo witamin i właściwości, które poprawiają działanie organizmu. 

Jakie właściwości ma bergamotka?

Bergamotka zawiera takie składniki jak:

  • sód;
  • wapń;
  • potas;
  • cynk;
  • żelazo;
  • witamina A;
  • witamina C;
  • witaminy z grupy B.

Taki skład sprawia, że owoc pozytywnie wpływa na organizm. Między innymi bergamotka ma właściwości przeciwutleniające dzięki zawartości witaminy C. Składnik pozwala ochronić organizm przed działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem. Poprawi także działanie układu immunologicznego i wesprze produkcję kolagenu.

Bergamotka ma właściwości przeciwzapalne, więc sprawdzi się podczas przeziębienia lub grypy. Załagodzi istniejące i zapobiegnie rozwojowi kolejnych stanów zapalnych. Takie działanie owocu może też pozytywnie wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Bergamotka ma także właściwości wspierające pracę układu nerwowego. Owoc poprawia działanie mózgu, koncentrację i nastrój. Pomoże też ochronić wzrok i polepszyć jakość widzenia.

Co również istotne, właściwości bergamotki pozwalają na regulowanie poziomu złego cholesterolu. Skorzystać mogą z niej osoby o wysokim poziomie glukozy we krwi. Owoc skutecznie zbija cukier. Dzięki temu bergamotka uchroni m.in. od chorób układu krążenia.

Co można zrobić z bergamotki w kuchni?

Bergamotka to jeden z głównych składników herbaty Earl Grey, którą można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zaparzyć razem połączenie czarnej herbaty ze świeżymi liśćmi owocu. W ten sposób otrzymamy domową esencjonalną herbatę. 

Domowy Earl Grey można otrzymać także, wykorzystując olejek bergamotowy. Do zaparzonej czarnej herbaty wystarczy dodać kilka kropli tego składnika z bergamotki. Dzięki niemu napój będzie nie tylko pyszny, ale także pełen cennych właściwości zdrowotnych. 

W kuchni bergamotkę można jeszcze użyć, wyciskając z niej sok. Ma on specyficzny smak, który podkręci aromat mięsnych sosów, nada się również do ryb i owoców morza. Esencję z miąższu owocu wykorzystać można też do dressingów sałatkowych. W tym celu sok z bergamotki wystarczy wymieszać z oliwą z oliwek. To bardzo zdrowe połączenie, które doda potrawie właściwości leczniczych.

Zobacz także:

Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »

Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »

Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13