Ewa_Gotuje

Grzanki z rozmarynowymi pieczarkami

Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła!

Składniki:
- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- łyżka/dwie masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli wędzonej
- świeżo mielony pieprz
- sól różowa do smaku
- łyżka sosu sojowego tamari
- wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki
- jogurt roślinny naturalny
- bazylia grecka lub mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Małe pieczarki delikatnie myję i kroję na połówki lub ćwiartki. (tu trzeba uważać, żeby grzyby nie nasiąknęły wodą; najlepiej wybrać mini pieczarki albo te mniejsze i jędrne sztuki).

2 ząbki czosnku obieram, szatkuję, rozcieram z 1/4 łyżeczki soli wędzonej i zostawiam przez chwilę na desce do krojenia.

Kroję dwie kromki wiejskiego chleba, jeśli są duże przekrawam je na pół.

Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, wrzucam dwie gałązki świeżego rozmarynu i podsmażam go aż będzie chrupiący. Dokładam pokrojone pieczarki, zwiększam ogień, dodaję świeżo mielony pieprz, mieszam, dokładam czosnek, posypuję całość odrobiną soli, znowu mieszam i na końcu podlewam łyżką sosu sojowego tamari.

* Pieczarki powinny być mocno podsmażone, niemal chrupiące - wtedy są najlepsze! Tak podsmażone pieczarki zdejmuję z patelni a na ich miejsce wkładam pokrojone kromki chleba, podsmażam je z każdej strony dociskając je do patelni. Gotowe wykładam na talerz, przesmarowuję jogurtem roślinnym, wykładam na wierzch podsmażone pieczarki, dodaję świeżo zmielony pieprz i na przykład kilka listków greckiej bazylii.

 

Cooknij to!: Grzanki z rozmarynowymi pieczarkami na INTERIA.TV.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13