Ewa_Gotuje

Gotowanie na parze – co warto wiedzieć?

Mimo rosnącej świadomości w społeczeństwie na temat zdrowego gotowania ten sposób przyrządzania posiłków nadal nie cieszy się tak dużą popularnością w porównaniu do tradycyjnych metod. Dlaczego warto zmienić swoje dotychczasowe nawyki i spróbować czegoś nowego?

Fot. 123RF/Picsel

Gotowanie na parze dotarło do nas stosunkowo niedawno i nie spotkało się z większą aprobatą wśród Polaków. Ten sposób przyrządzania potraw jest najbardziej rozpowszechniony w krajach dalekiego wschodu - głównie na terenie Japonii i Chin. Stanowi jedną z najstarszych technik przygotowywania posiłków. Pozwala na robienie zdrowych, niskokalorycznych i smacznych dań. Jest niezwykle prosta, nie wymaga doświadczenia ani umiejętności kulinarnych. Co jeszcze możemy zaliczyć do jej zalet?

Korzyści dla zdrowia

Dzięki gotowaniu na parze potrawy są zdrowsze oraz zachowają o wiele więcej cennych wartości odżywczych w porównaniu z daniami gotowanymi w garnku, smażonymi na patelni czy pieczonymi w piekarniku. Przygotowywane posiłki zachowują naturalny smak, kolor i konsystencję poszczególnych składników, przez co nie trzeba ich mocno doprawiać, czy dodawać do nich zbędne ulepszacze bądź tłuszcze. Co więcej - ten sposób obróbki cieplnej produktów zapobiega utracie witamin i składników mineralnych z pożywienia, które podczas tradycyjnego gotowania są uwalniane w bardzo dużym stopniu. Powstałe dania są lekkostrawne i niezwykle aromatyczne.

Naczynia do gotowania

Najprostszą metodą przygotowywania posiłków na parze z pewnością będzie możliwość skorzystania z parowaru lub garnka przystosowanego do tego celu. Jeśli nie posiadacie tego typu urządzeń, możecie poradzić sobie w inny sposób, wykorzystując np. płaski garnek lub wok. Wystarczy nalać do naczynia odrobinę wody, tak aby przykryła ona dno garnka na wysokość około 3 centymetrów, a następnie ułożyć na górze sitko lub wiklinowy koszyk, który nie będzie stykał się z wodą. Po włożeniu produktów, które chcecie ugotować, należy przykryć garnek i gotować do momentu, kiedy potrawy zmiękną i będą gotowe do spożycia.

Reklama

Pomysły na dania gotowane na parze

Jakie dania można przygotować w ten sposób? To zależy wyłącznie od tego, na co macie ochotę. Gotowanie na parze sprawdzi się zarówno w przypadku warzyw i owoców, jak i mięs oraz ryżu czy makaronów. Wyjątek mogą stanowić pomidory i sałaty, które lepiej przyrządzić w inny sposób lub podać w wersji surowej. Jeśli nie macie pomysłu na danie, zaczerpnijcie inspiracji od naszych użytkowników.

 

1. Dorsz na parze

Fot. Lilalu81 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

2. Pierogi gotowane na parze

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Brokuł na parze z orzechami

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Roladki z dynią i batatem na parze

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

5. Kurczak na parze z salsą kukurydzianą

Fot. PasjoNatka_blog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


6. Jajecznica na parze

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

7. Gruszki na parze z sosem czekoladowym

Fot. Dagooshya na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

 

8. Klopsiki na parze

Fot. Pinka92 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13