Sezon na truskawki

Gorgonzola to naturalny antybiotyk

Niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny , a przecież nie zawiera glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminę B.

Fot. materiały prasowe

Proces produkcyjny gorgonzoli wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się w serze pleśń i bakterie kwasu mlekowego oraz penicillium, naturalny antybiotyk. Dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób. Poza tym gorgonzola zawiera mniej cholesterolu niż udko kurczaka czy kawałek cielęciny dlatego z powodzeniem może być serwowany jako bardzo dobre drugie danie - jeżeli połączymy go na przykład z warzywami. Dzięki potrójnej fermentacji, nie zawiera ani glutenu ani laktozy dlatego może być spożywany również przez osoby z nietolerancją na produkty mleczne. Jest bardzo bogaty w witaminy B2, B6, B12, tak ważne dla właściwego funkcjonowania systemu nerwowego i odpornościowego.

Kupując gorgonzolę upewnij się, że na opakowaniu widnieje znak ChNP - Chroniona Nazwa Pochodzenia (inaczej DOP) i znak konsorcjum, czyli zrzeszonej grupy włoskich producentów.

Więcej o oryginalnych serach włoskich: Parmigiano Reggiano, gorgonzola i Asiago dowiesz się ze strony unijnej kampanii "Tak smakuje Dolce Vita"

Grillowane radicchio z marynowaną cebulą i serem Gorgonzola DOP (ChNP)

2 porcje

Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średni

Składniki:
- 2 główki radicchio (czerwonej cykorii)
- 1 czerwona cebula
- 25 g sera Gorgonzola Piccante DOP
- 25 g uprażonych orzechów włoskich
- 200 ml octu z białego wina
- 200 ml wody
- 200 g cukru
- sól morska
- oliwa

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki i blanszuj przez 30 sekund. Następnie umieść w marynacie z octu, wody i cukru. Marynuj przez co najmniej pół godziny. Radicchio pokrój na ćwiartki, skrop oliwą i grilluj przez 2-3 minuty na patelni grillowej. Przełóż na talerz i dopraw solą do smaku. Dodaj marynowaną cebulę. Całość udekoruj pokruszonym serem Gorgonzola i orzechami.

Źródło: mateirały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 1220

60 min
5
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 43

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3