GIS ostrzega: Salmonella w słodyczach popularnego supermarketu

W najnowszym ostrzeżeniu GIS poinformował o wykryciu salmonelli w dwóch produktach spożywczych sprzedawanych w supermarkecie Kaufland. Spożycie określonych partii słodyczy może zakończyć się poważnym zatruciem.

GIS ostrzega przed słodyczami | Fot. Karol Makurat/REPORTER // Fot. Canva Pro

Spis treści:

Ostrzeżenie GIS-u

3 stycznia 2024 roku do Głównego Inspektoratu Sanitarnego wpłynęło zawiadomienie o wykryciu bakterii Salmonella w dwóch partiach chałwy sezamowej wytwarzanej przez Elis Ali Eski, a sprzedawanej w supermarkecie Kaufland.

Producent przekazał próbki żywności do badania, które nie wykazały obecności bakterii. W związku z podejrzeniem, że sprawozdania z badań nie są autentyczne, przeprowadzono postępowanie wyjaśniające. 

W najnowszym komunikacie GIS potwierdził, że w oryginalnych wynikach badań stwierdzono wykrycie obecności Salmonelli w dwóch produktach:

  • Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg | Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom | Numer partii: 12.09/2 | Termin minimalnej trwałości: 12.03.2025
  • K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym, 100 g | Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom | Numer partii:12.10/1K | Termin minimalnej trwałości: 12.04.2025

Produkty, których dotyczy ostrzeżenie | Fot. opracowanie własne na podstawie gov.pl

Zalecenia dla konsumentów

Główny Inspektorat Sanitarny bada również, czy inne artykuły spożywcze producenta nie zawierają szkodliwych bakterii. Wyłączny dystrybutor słodyczy, czyli supermarket Kaufland, wycofał produkty wspomnianych partii już w dniu 3.01.2024 roku.

Oświadczył również, że wszystkie produkty marki K-Classic, wytworzone przez dostawcę Elis Ali Eski, które są objęte ostrzeżeniem GIS-u, bez względu na numer partii i bez okazywania paragonu, można zwrócić w każdym sklepie Kaufland, otrzymując zwrot pieniędzy.

Objawy zakażenia salmonellą

Jeśli spożyłeś produkt zawierający bakterie Salmonelli, obserwuj się i niezwłocznie udaj do lekarza. Początkowe objawy choroby pojawiają się już po ośmiu godzinach od zjedzenia skażonego posiłku. Symptomy można łatwo pomylić z nieżytem żołądka czy jelit lub po prostu zatruciem pokarmowym. W ciągu kilku dni od zakażenia rozwija się biegunka, ból brzucha, a nawet wymioty czy gorączka. Jeśli dolegliwości pogłębiają się, biegunka staje wodnista, a dreszcze coraz mocniejsze, niezbędna jest konsultacja medyczna.

Źródło: Smaker.pl, .gov.pl, wapteka.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Przycinanie aloesu - fachowy poradnik. Jak zebrać żel z przyciętego aloesu? »

Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę »

Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
30 min
13
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 299

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

5