Ewa_Gotuje

Gdzie wyrzucać opakowania z przypraw?

O podstawach segregacji śmieci uczą się już dzieci w szkole podstawowej. Dorośli wiedzą jednak, że zasad wyrzucania odpadów jest naprawdę dużo. Dowiedz się dziś, gdzie wyrzucać opakowania z przypraw. Okazuje się, że mogą trafić do różnych pojemników.

Gdzie wyrzucać opakowania z przypraw? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przyprawy to bardzo popularny dodatek do dań i przekąsek. Większość osób nie wyobraża sobie bez nich swojego codziennego funkcjonowania w kuchni. Dzielimy je na roślinne, warzywne i korzenne - nie tylko poprawiają one smak wielu potraw, ale także zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Jedną z największych zagwozdek w kontekście segregacji śmieci jest to, gdzie wyrzucać opakowania z przypraw.

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać oleje, oliwę i tłuszcze roślinne?

Gdzie wyrzucać opakowania z przypraw?

Z jednej strony miały one kontakt z jedzeniem, z drugiej strony są w większości przypadków prawie w całości wykonane z plastiku. Jak sobie poradzić z tym trudnym przypadkiem? Należy dokładnie obejrzeć dane opakowanie i ocenić, z czego zostało ono wyprodukowane.

Jeśli jest to szkło, umieść pusty słoiczek w koszu na śmieci zmieszane. Zaopatrzyłeś się w przyprawy w metalowej puszce? Tutaj sprawa jest bardzo prosta - po prostu wyrzuć ją do kontenera na metale i tworzywa sztuczne. Kolejnym tworzywem często wykorzystywanym w produkcji powyższych artykułów spożywczych są papierowe torebki.

Jeśli są one w całości zrobione z papieru, umieść je w koszu na makulaturę. Nierzadko elementem takich opakowań jest także plastikowa folia - tego typu opakowanie powinno powędrować do pojemnika dedykowanego odpadom zmieszanym. Jeśli nie wiesz, gdzie wyrzucić foliowe torebki, wystarczy, że umieścisz je w koszu na tworzywa sztuczne.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Pięć najgorszych diet zdaniem lekarzy. Schudniesz, ale zepsujesz sobie metabolizm »

Zagadka na spostrzegawczość z czosnkiem w roli głównej. Znajdź podmienioną główkę »

Jedna szklanka dziennie obniży poziom cholesterolu. Jedz codziennie przed południem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13