Ewa_Gotuje

Francuskie śniadanie Ani

Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie.

Chleb tostowy
40 g masła
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłej wody
50 ml mleka
1 łyżeczka soli
400 g mąki pszennej typu 650
folia spożywcza do przykrycia ciasta
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
kostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia

Beszamel
35 g masła
35 g mąki
½ l mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa w całości

English muffins
7 g drożdży
125 ml ciepłej wody
125 ml mleka
23 g masła
1½ łyżki miodu
2½ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
kasza manna do oprószenia formy i ciasta
300 g jagód
100 g cukru

Podanie
masło klarowane do smażenia
8 plasterków szynki gotowanej
200 g sera gruyère
200 g sera ementaler
2 jaja
2 opakowania serka śmietankowego
1 opakowanie serka koziego do smarowania
100 g suszonych fig
200 g orzechów włoskich
2 gruszki
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g kolorowych sałat, koniecznie z rukolą
1½ łyżki musztardy
6 pomarańczy

Chleb tostowy
Masło rozpuścić. Do miski wrzucić pokruszone drożdże, cukier, ciepłą wodę, mleko, ostudzone masło i sól, a następnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i odstawić na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z lodem. Włożyć formę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 200°C. Piec przez 30-35 minut.

Beszamel
Rozpuścić masło, oprószyć mąką i smażyć przez 2 minuty. Wlać mleko i mieszać trzepaczką do powstania gęstego sosu. Doprawić do smaku.

English muffins
Drożdże rozkruszyć z ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Podgrzać mleko, masło i miód do czasu rozpuszczenia masła. Wystudzić i połączyć z wodą i drożdżami. Do dużej miski wsypać półtorej szklanki mąki, dodać mleko z drożdżami i wymieszać. Dosypać szklankę mąki oraz sól. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyrabiać przez trzy minuty, następnie pozostawić na pięć minut pod przykryciem. W międzyczasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i oprószamy kaszą manną. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wyciąć kółka i położyć je na blaszce. Z wierzchu oprószyć kaszą manną. Nakryć blachę suchą, cienką ścierką bawełnianą i pozostawić w ciepłym miejscu na około 45 min. Nastawić piekarnik na 220°C. Na suchej patelni smażyć bułeczki po trzy minuty z każdej strony, następnie włożyć je do piekarnika na trzy minuty. Z jagód i cukru przygotować konfiturę.

Podanie
Z chleba tostowego przygotować tosty. Krótko podsmażyć je na patelni. Posmarować beszamelem, nałożyć szynkę i ser. Na dwa tosty położyć jajko sadzone.

Muffiny przekroić, część przygotować z serem i konfiturą, a pozostałe z serem kozim, pokrojonymi gruszkami, figami i orzechami.

Z musztardy, octu i oliwy z oliwek przygotować dressing do sałaty. Wycisnąć sok z pomarańczy.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 135

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 62

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1048

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13