Ewa_Gotuje

Fine Dining Week w Restauracji Albertina

Za nami kolejna edycja festiwalu Fine Dining Week. Mamy nadzieję, że nie przegapiliście szansy na wypróbowanie specjalnego menu w najlepszych restauracjach w kraju. Nasza redakcja odwiedziła krakowską restaurację Albertina.

Festiwal Fine Dining Week jest wyjątkową okazją na poznanie w gronie najbliższych świata bezkompromisowej jakości, eksperckiej tradycji i nowoczesnej odwagi w kreowaniu trendów. Restauracje uczestniczące w Festiwalu nagradzane są m.in. rekomendacjami Michelin (Sztućcami oraz prestiżowymi wyróżnieniami Bib Gourmand) oraz są umieszczane na wysokich miejscach przewodnika Gault & Milleau.

Goście Fine Dining Week mają okazję spróbować wyjątkowego menu w festiwalowej cenie 119 zł.

Kolację rozpoczynamy maleńkim amuse bouche - roladką drobiową z pomidorem, kaparami, botwiną i redukcją balsamiczną.

Jako przystawkę w czasie Fine Dinind Week kucharze restauracji Albertina zaproponowali tatar z tuńczyka, z ponzu, awokado, galaretką z proseco, musem chrzanowym oraz werbeną.

Kolejną propozycją był delikatny krem z kalafiora i pieczonego czosnku, zaserwowany z wędzonym żółtkiem.

Tuż po zupie, naszym oczom ukazało się pierwsze danie główne - filet z halibuta zaserwowany na kuskusie z sepią w towarzystwie skorzonery i aromatycznego, cytrusowego sosu.

Punktem kulminacyjnym kolacji była pieczona przepiórka z chili, zaserwowana z kiszoną kalarepą, jabłkowym zabaione oraz pieczonym porem.

Czym byłby posiłek bez deseru? Ten w Albertinie cieszył oczy i podniebienie - mandarynka gotowana w likierze cointreau, tapioka i pianka z mleczka kokosowego.

Chyba nie macie wątpliwości, że warto wybrac się na Fine Dining Week? Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję Festiwalu!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13