Ewa_Gotuje

Fine Dining Week w krakowskiej restauracji Qualita

7 lutego rozpoczęła się kolejna edycja Fine Dining Week. Przedsmak festiwalowych doznań zagwarantowała nam krakowska restauracja Qualita.

Nieopodal Wawelu, w bezpośrednim sąsiedztwie krakowskiego Centrum Kongresowego ICE, znajdziecie restaurację Qualita, gdzie skosztujecie dań przygotowanych przez Marcina Dudka - wielokrotnie nagradzanego szafa kuchni, który w niezwykle ciekawy sposób wykorzystuje tradycyjne, polskie produkty tworząc wyjątkowo nowoczesne kompozycje smakowe. Kunszt tutejszych kucharzy oraz jakość serwowanych przez nich potraw docenili nawet  inspektorzy Gault&Millau, przyznając restauracji  prestiżową Żółtą Czapkę.

Nie powinno więc nikogo dziwić, że Qualita znalażła się w prestiżowym gronie 9 krakowskich restauracji, które zostały zaproszone do udziału w kolejnej edycji Fine Dining Week. Nasza redakcja postanowiła przetestować menu przygotowane właśnie na tę okazję.

Na przystawkę zaserwowano nam assiette z sarny, czyli sarninę przygotowaną na kilka sposobów. W tym wypadku było to wyborne carpaccio z polędwicy oraz opiekany tatar. Całość doskonale uzupełniały chipsy ze słoniny, mus z jałowca oraz lody mango. Wyjątkowo udana kompozycja, której smak będziemy jeszcze długo wspominać.

Drugą propozycją była delikatna wątróbka cielęca podana z czerwoną cebulą, puree z pasternaku oraz musem z gruszki. Jeśli do tej pory nie przepadaliście za wątróbką, to danie z pewnością pozwoli wam się do niej przekonać. Tak właśnie było w naszym wypadku.

Oczywiście żaden obiad nie może obyć się bez zupy. W tym wypadku była to dosyć zaskakująca zupa rybna - wyjątkowo delikatny krem z miętusa przygotowany na bazie mleczka kokosowego, dzięki czemu zyskał niesamowity smak. Całość została wzbogacona kawiorem oraz panna cottą z pomidorów i szpinaku. Gwarantujemy, że będziecie marzyć o jeszcze jednym talerzu tej zupy.

Punktem kuminacyjnym naszego obiadu było danie główne, które było nie tylko smaczne, ale również bardzo zaskakujące. Idealnie przygotowanej jagnięcinie towarzyszył wyrazisty sos na bazie sera jurajskiego oraz dwie duffinki - jednak fasolowa, a druga z kaszanki. Jeśli sądziliście, że z fasoli, kaszanki i sera nie da się przygotować wykwintnego dania, pozwólcie kucharzom restauracji Qualita wyprowadzić się z błędu.

Oczywiście nasz posiłek nie mógł obyć się bez deseru. W tym przypadku było to oryginalne tiramisu z zielonej herbaty, sorbet oraz sos z granatów. Idealna propozycja dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi i ciężkimi deserami.

Qualita to doskonałe miejsce na elegancki obiad, w ktgórym przekonacie się, że tradycyjne, regionalne produkty można z powodzeniem zaserwować w nowoczesnej i bardzo oryginalnej formie. Jeśli do tej pory nie mieliście okazji odkryć tego miejsca, powinniście nadrobić zaległości, a trający Fine Dininig Week będzie ku temu doskonałą okazją.

Fine Dining Week, to festiwal poświęcony najwyższej próby sztuki restauracyjnej. Wydarzenie ma na celu budowanie świadomości wśród Gości czym tak na prawdę jest sztuka restauracyjna. Festiwal jest organizowany cykliczne przez Restaurant Week. Więcej informacji na stronie internetowej www.FineDiningWeek.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13